Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) откри злоупотреби по

...
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) откри злоупотреби по
Коментари Харесай

ОЛАФ откри злоупотреби по два български проекта. Препоръча ЕК да си върне 11,7 млн. евро


Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) откри злоупотреби по два български плана, финансирани с европейски средства. Материалите са изпратени на българската прокуратура, а на Европейската комисия (ЕК) е предложено да си възвърне общо 11,7 млн. евро, излиза наяве от публично на ОЛАФ.

В първия случай става въпрос за създаване на пречиствателна станция за отпадни води, приключена през 2012 година От европейската работа означават, че тя “всъщност в никакъв случай не е почнала да работи ”.

“Съоръжението е предопределено да почиства и отстранява замърсяването от отпадъчните води, а в този момент, вместо това, съставлява риск за публичното здраве и околната среда ”, показват от ОЛАФ с уточнението, че са предложили на Европейска комисия възобновяване на 4,8 млн. евро, с които е финансиран планът.

Другият български случай, по който са засечени злоупотреби, още веднъж е обвързван с план за водоснабдяване и отпадни води. Обект на това следствие са “пет огромни контракта за строителство и контрол в границите на плана ”. То е почнало по неизвестен сигнал.

ОЛАФ твърди, че са открити доказателства, съгласно които по плана “са били показани подправени документи по време на процедурата по възлагане ”. В случая службата е предложила на Европейска комисия възобновяване на 6,9 млн. евро.

Европейската работа за битка с измамите с европейски средства обаче не дава повече детайлности както за изпълнителите на двата плана, по този начин и за местата, където те са били осъществени. Предстои българската прокуратура да реши дали по тези случаи има задоволително данни за формиране на досъдебни производства.

През юни ОЛАФ уточни в година, че България би трябвало да възвърне 30 млн.евро в европейския бюджет. Огромната част от тези средства са били част от финансиране за създаване на къщи за посетители.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР