Европейската космическа агенция (ЕКА) и Роскосмос се готвят за втория

...
Европейската космическа агенция (ЕКА) и Роскосмос се готвят за втория
Коментари Харесай

ЕКА за пръв път тества парашутната система на мисията ЕкзоМарс-2020

Европейската галактическа организация (ЕКА) и Роскосмос се готвят за втория стадий от реализацията на взаимната стратегия “ЕкзоМарс ” за проучване на Червената планета. В рамките на първия стадий през 2016 година излетя орбитален уред “Трейс Газ Орбитър ”, а през 2020 година следва изстрелването на съветска спускаема платформа с европейски марсоход. И при двете задачи има българско присъединяване – на “Трейс Газ Орбитър ” в орбита към Марс към този момент работи инструментът “Люлин-МО ”, а при втория стадий на марианската повърхнина ще бъде доставен “Люлин-МЛ ”. 

Вторият стадий от задачата ще е много по-труден от първия: ще има кацане на Марс и то би трябвало да е сполучливо. За да бъде подсигурен триумфът, по-рано през този месец ЕКА тества парашутната система в региона на Кируна, Швеция. 

Ето по какъв начин се чака да проработи парашутната система за “ЕкзоМарс-2020 ”:

Photo credit: ESA

Както се вижда, системата е много комплицирана и ще се употребяват цели четири парашута. Пръв ще се отвори мъничкият пилотен парашут с диаметър 4.8 метра. По време на този стадий спускаемият уред ще пътува със свръхзвукова скорост. След това ще се разгърне първостепенният основен парашут с диаметър 15 метра. На тази фаза “ЕкзоМарс-2020 ” към момента ще пътува със свръхзвукова скорост. Когато скоростта падне под тази на звука, ще се разгърне още един пилотен парашут и след него ще се отвори второстепенният 35-метров парашут: най-големият в историята на космонавтиката,  който ще бъде изпратен към Марс.

В рамките на теста през март 2018 година бяха тествани последните два стадия от работата на парашутната система. Тя бе вдигната с хеликоптер на височина 1.2 километра над Земята. След освобождението на системата се разпростра сполучливо пилотният парашут и 12 секунди по-късно се задейства и 35-метровият парашут.

Всичко завърши наред.

Оттук насетне следва още един сериозен тест – изцяло експериментиране на всичките четири парашута в близкокосмическото пространство. Парашутната система ще бъде вдигната с балон на височина 30 километра. На тази височина атмосферата на Земята е разредена като марсианската и ще може да се направи съвсем цялостна симулация на спускането. 

Дано всичко мине наред. “ЕкзоМарс ” е извънредно обещаваща стратегия и благодарение на нея Русия и ЕКА ще търсят дружно живот на Червената планета. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР