Европейската комисия заяви, че е обезпокоена от последните събития в

...
Европейската комисия заяви, че е обезпокоена от последните събития в
Коментари Харесай

Еврокомисията призова Румъния да преосмисли съдебната реформа

Европейската комисия съобщи, че е обезпокоена от последните събития в Румъния и прикани Народното събрание в Букурещ да преразгледа правосъдните промени, съобщи " Ройтерс ".

Според критици на правосъдните промени, утвърдени от румънския парламент през декември, те отслабват независимостта на правосъдната система. Проектозаконът, признат от законодателния орган, е един от трите, довели до митинги из цялата страна и срещнали опозиция от мнозина в правосъдната ѝ ситема.

Оспорваните от Европейски Съюз - и елементи от правосъдната власт - моменти се състоят в ограничението на независимостта на магистратите и основаването на особено звено, което проверява закононарушения, извърени от тях. Това трансформира магистратите в единствената професионална категория, към която има настрана прокурорско звено, отдадено напълно на това да проверява активността им.

" Независимостта на румънската правосъдна система и способността й да се бори с корупцията дейно са основата за една мощна Румъния в Европейски Съюз ", се показва в известието.

" Комисията още веднъж предизвестява за оттегляне в това отношение и ще прегледа в детайли финалните ремонти в правосъдния закон, наказателния кодекс и законите за спор на ползи и корупция ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР