Европейската комисия засилва подкрепата си в помощ на най-засегнатите от

...
Европейската комисия засилва подкрепата си в помощ на най-засегнатите от
Коментари Харесай

Хуманитарна помощ от 210 милиона евро ще бъде разпределена от ЕС за най-уязвимите по света

Европейската комисия ускорява поддръжката си в помощ на най-засегнатите от опустошителните последствия от възходящата продоволствена неустановеност в международен мащаб. Нов пакет филантропична помощ от 210 милиона евро ще бъде възложен на 15 страни, с цел да отговори на възходящите им потребности. Това усилва общата поддръжка на Европейски Съюз за световната продоволствена сигурност до 8 милиарда евро сред 2020-2024 година

През 2022 година продоволствената неустановеност доближи невиждани равнища както по мащаб, по този начин и по съвестност, като сега най-малко 205 милиона души изпитват остра продоволствена неустановеност и се нуждаят от незабавна помощ. Това е най-високото записано равнище до момента. Афганистан, Етиопия, Нигерия, Южен Судан, Сомалия и Йемен остават изложени на риск от апетит.

" Войната на Русия с Украйна има огромен резултат върху международното предложение на храни. Държави, които към този момент бяха уязвими на хранителни шокове, бяха сложени в трагична обстановка. Трябва да действаме, с цел да избегнем глада в някои от най-бедните региони на света. Европейски Съюз застава зад най-уязвимите страни и през днешния ден в допълнение уголемява поддръжката си към нуждаещите се ", сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Комисията показа и проект за финансирането, съгласно който Западна и Централна Африка ще бъдат подкрепени с 2 милиона евро в Буркина Фасо, 1 милион евро в Мали, 2 милиона евро в Нигер, 1 милион евро в Чад и 4 милиона евро в Централноафриканската република. Тези средства ще дават помощ за продоволствена сигурност, както и отбрана, изхранване и поддръжка за прехранване.

В Източна и Южна Африка Судан ще получи 9 милиона евро за засегнатото население с даването на незабавни животоспасяващи съществени услуги и помощ. 6 милиона евро в Южен Судан ще оказват помощ за увеличение на филантропичната реакция при изключителни обстановки. В Етиопия 10 милиона евро ще бъдат ориентирани към незабавна продоволствена сигурност, помощ за прехранване, обезпечаване на храна, вода и канализация. Същата сума ще даде приоритет на най-уязвимите групи от популацията в Сомалия. 

Що се отнася до Близкия изток, 35 милиона евро ще обезпечат хранителна помощ на най-уязвимите в северната и южната част на Йемен, за Сирия сумата е 15 милиона евро и още 5 милиона евро за главните потребности на бежанци и локални в Ливан.

Афганистан ще получи 75 милиона евро за рецесията в района, които ще бъдат ориентирани към тежката обстановка с продоволствената сигурност, от която са наранени почти 24 милиона души, както и към потребностите, свързани със зимата и естествените бедствия, от които страната наскоро пострада.

Латинска Америка също е в листата с 30 милиона евро, които ще бъдат ориентирани към районната рецесия във Венецуела. Тези средства ще посрещнат най-спешните потребности на  популацията както в страната, по този начин и отвън нея (по-специално в Колумбия, Еквадор и Перу). Още 5 милиона евро за Сухия кулоар на Централна Америка ще оказват помощ с хранителна помощ и опазване на здравето, вода и канализация и отбрана. Тази сума беше оповестена при започване на октомври 2022 година по време на визитата на комисар Ленарчич в района.

В допълнение към финансирането Европейската комисия към този момент е отпуснала още 175 милиона евро филантропична помощ в поддръжка на най-нуждаещите се в Украйна и Молдова. Комисар Ленарчич разгласи това финансиране по време на визитата си в Киев на 19 октомври. Освен това 10 милиона евро бяха отпуснати на Пакистан за отговор на наводненията, които оказаха огромно влияние върху изхранването и поминъка на засегнатите общности.

Европейски Съюз и неговите страни членки са водещите донори на филантропична помощ в света. Европейски Съюз дава хранителна помощ в очакване, по време и след филантропична рецесия. Хуманитарната помощ, финансирана от Европейски Съюз, се дава в партньорство с организации на Организация на обединените нации, интернационалните организации и Неправителствени организации, като обгръща области на интервенция като храна, заслон, опазване на здравето, вода и канализация и обучение при изключителни обстановки.

Чрез своята филантропична хранителна помощ Европейски Съюз има за цел да обезпечи достъп до безвредна и питателна храна за най-гладните и уязвими хора по време на рецесии. Продоволствената неустановеност следва тревожна наклонност през последните 5 години, основно заради спорове, стопански разтърсвания (много от тях свързани с резултатите от Ковид-19) и изменението на климата. Руската инвазия в Украйна трагично утежни обстановката посредством въздействието си върху цените на храните, силата и торовете, както и спиранията по веригата за доставки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР