Европейската комисия в понеделник разкритикува решението на няколко страни от

...
Европейската комисия в понеделник разкритикува решението на няколко страни от
Коментари Харесай

Брюксел разкритикува забраните за внос на украинско зърно, обсъжда нов помощен пакет

Европейската комисия в понеделник разкритикува решението на няколко страни от Централна Европа да спрат вноса на зърно от Украйна, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

, и през последните дни оповестиха забрани за импорт на пшеница, маслодайни семена и други селскостопански артикули от Украйна, с която граничат.

Служебният министър на земеделието Явор, че и в България може да бъде подхваната сходна мярка. Очаква се още тази седмица да бъде взето сходно решение.

Говорител на Еврокомисията през вчерашния ден акцентира, че комерсиалната политика попада в обсега на изключителната подготвеност на Европейски Съюз и затова едностранните ограничения са неприемливи.

Поискана е спомагателна информация за оценка на обстановката, сподели тя, допълвайки че вземането на координирани решения в границите на Европейски Съюз е значимо в сложни времена.

През март Брюксел обезпечи близо 60 млн. евро подкрепяне за земеделските браншове на страните, наранени от казуса с украинския импорт.

Обсъжда се втори спомагателен пакет, заяви представителят.

Решение дали да се възобнови краткотрайната анулация на вносните мита за украински артикули, би трябвало да бъде взето преди края на юни. Комисията предложи през февруари да даде нови защитни ограничения, с цел да улесни връщането на митата, в случай че това е належащо. След като съветската инвазия в Украйна блокира някои черноморски пристанища, огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от създаденото в Европейски Съюз, се озоваха в централноевропейските страни поради логистична невъзможност, което нанесе удар на цените и на продажбите на локални производители. Въпреки че търговията е от изключителната подготвеност на Европейски Съюз, представител на Европейска комисия сподели, че към момента не е ясно дали решенията за възбрана на вноса са в нарушаване на правото на Европейски Съюз, показва EURACTIV.

" Вече сме в контакт със съответните органи (), с цел да разберем вярно обсега на ограниченията и правното съображение, защото нямаме цялостна изясненост по въпроса ", сподели представителят, добавяйки, че е " прекомерно рано да се плануват вероятните варианти ".

Вместо това целта сега е деескалацията.

" Нашата цел не е да сътворяваме компликации на популацията в границите на Европейски Съюз, до момента в който поддържаме Украйна, тъй че не става въпрос за санкциониране ", сподели основният представител на Комисията Ерик Мамер, добавяйки, че вместо това става дума за " намиране на решения ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР