Европейската комисия ще забранява непродадени дрехи и обувки да се

...
Европейската комисия ще забранява непродадени дрехи и обувки да се
Коментари Харесай

Еврокомисията забранява да се унищожават непродадени дрехи и обувки

Европейската комисия ще не разрешава непродадени облекла и обувки да се унищожават. Това планува нов правилник за екопроектирането на устойчиви артикули. Той планува ограничения за преустановяване на разточителната и нездравословна за околната среда процедура за заличаване на непродадени потребителски артикули. Дружествата ще би трябвало да подхващат ограничения за попречване на тази процедура, като с течение на времето други браншове биха могли да бъдат обхванати от такива забрани, в случай че е належащо.

Европейската комисия ще одобри и актуализира лист на продуктите, избрани въз основа на изчерпателен разбор и критерии, свързани по-специално с задачите на Европейски Съюз в региона на климата, околната среда и енергийната успеваемост. По този метод щели да се подсигуряват предвидимост и бистрота във връзка с това кои артикули ще бъдат обхванати. Приоритет ще се дава на такива с огромно влияние, в това число текстил (особено дрехи и обувки), мебели (включително дюшеци), желязо и стомана, алуминий, гуми, бои, смазочни материали и химикали, както и артикули, свързани с енергопотреблението и друга електроника.

Освен това огромните сдружения ще би трябвало да оповестяват всяка година колконепродадени потребителски артикули изхвърлят и защо

Очаква се това доста да демотивира предприятията да се ангажират с тази процедура. Основната цел е да се минимизира използването на модела “вземаш, използваш, изхвърляш ”.

Новите условия за екопроектиране имат за цел да подтикват кръговата стопанска система и пестенето на запаси. Поради това се вкарват условия за продължителност на стоките, опция за повторна приложимост, осъвременяване и опция за корекция, преработване.

Предвидена е и повече информация по отношение на характерностите за резистентност, в това число посредством дигитален продуктов паспорт. Това в действителност ще е спомагателен етикет с спомагателна информация, посредством която потребителите ще могат да изберат да купуват артикули, които са създадени по резистентен метод, на който ще има информация по отношение на устойчивостта на продукта.

Допълнителна информация за продукта може да бъде предоставена и посредством етикети, сходни на тези за енергийния клас на уредите. Там може да се добави и рейтинг на опциите за корекция.

За да влязат в действие новите условия, би трябвало Европейският парламент и съветът публично да одобряват регламента. След това той ще се задейства на 20-ия ден след публикуването му и ще бъде направен и описът, който ще се дефинира кои артикули ще бъдат включени.

От Европейска комисия показват, че новите условия се одобряват, тъй като при производството на артикули се употребяват големи количества първични материали, сила и други запаси. Това оказвало доста влияние върху околната среда. Половината от международните излъчвания на парникови газове и 90% от загубата на биологично многообразие се дължали на добива и преработката на първоначални първични материали. Поради това Европейски Съюз трябвало да предприеме дейности в този момент, с цел да обърне тези трендове.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР