Европейската комисия ще забрани продажбата на микропластмаса и продукти, които

...
Европейската комисия ще забрани продажбата на микропластмаса и продукти, които
Коментари Харесай

Брюксел забранява микропластмасата

Европейската комисия ще забрани продажбата на микропластмаса и артикули, които съзнателно освобождават синтетични полимерни частици по време на приложимост, оповестяват от Европейска комисия.

Новите правила, които се вкарват с промени в европейския правилник за химикалите (REACH), би трябвало да оказват помощ за попречване на изпускането на към половин милион тона микропластмаса в околната среда.

От Европейска комисия показват, че към 42 000 тона микропластмаси, съзнателно добавени към артикули, се освобождават в околната среда в Европейски Съюз всяка година. 

Най-често употребяваните произведения от този тип са козметичните средства, почистващите препарати и материали за пълнене на изкуствени спортни настилки.

В обсега на ограничаването не попадат артикули, в които микропластмасата не е добавена умишлено, а се намира в естественото им положение.

Най-големият източник на микропластмаси са спортните настилки. Те съставляват 42% от продуктите на европейския пазар. Предвижда се те да бъдат лимитирани осем години след влизане в действие на възбраната.

В козметичната промишленост възбрана ще има единствено за влагането на микроперли, употребявани в препарати за ексфолиране, както и прахообразният брокат от пластмаса. 

Лекарствата и фармацевтичните артикули не са включени в възбраната, защото към този момент са контролирани по друго европейско законодателство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР