Европейската комисия ще представи в сряда предложение, с което да

...
Европейската комисия ще представи в сряда предложение, с което да
Коментари Харесай

Еврокомисията се готви да задължи фирмите да проверяват доставчиците си за робски труд

Европейската комисия ще показа в сряда предложение, с което да задължи огромните компании, опериращи в Европейски Съюз, да ревизират дали техните снабдители не употребяват рабски или детски труд и че съблюдават екологичните стандарти, заяви " Ройтерс ".

Проектът планува още бордовете на европейските компании да подсигуряват, че техният бизнес модел и тактика са в сходство с ограничението на световното стопляне до 1.5 градуса по Целзий, контрактувано с Парижкия контракт за климата.

В речта си " За положението на съюза " през септември 2021 година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание законодателство, ограничаващо насилствения труд.

Директивата ще задължи европейските компании да се уверят, че техните снабдители не употребяват насилствен труд, детски труд, нездравословни условия на труд и че вземат ограничения, с цел да подсигуряват сигурност на работното място. Те би трябвало да подсигуряват, че сътрудниците им не експлоатират служащите си и не правят екологични закононарушения като индустриално замърсяване и не водят до загуба на биологично многообразие и деградация на екосисистемите.

Новото законодателство ще засегне към 13 хиляди европейски компании, които имат повече от 500 чиновници и чист оборот над 150 млн. евро. В браншове, които имат по-силен резултат върху околната среда, като произвеждане на облекла, обувки, храни, дървообработка, строителни материали, горива и химикали, прагът ще е по-нисък - 250 чиновници и 40 млн. евро оборот.

" Ройтерс " показва, че избраните прагове ще освободят от отговорности 99% от европейските компании, които имат по-малко служащи и оборот.

Законът ще се ползва и за към 4000 компании отвън Европейски Съюз, само че работещи в страните членки. За тях 150 млн. евро чист оборот ще би трябвало да бъдат генерирани в границите на Европейски Съюз или в случай че попадат в категорията на бранша с високо влияние - 40 милиона евро оборот в границите на Европейски Съюз.

Компаниите, които пренебрегват разпоредбите, ще подлежат на санкции или ще подлежат на гражданска отговорност, в случай че нарушаването против човешките права или околната среда е осъществено от техния снабдител, с който имат трайно и постоянно съдействие.

Частният иск против компания от Европейски Съюз за непозволено държание на нейния снабдител обаче би трябвало да покаже, че нарушаването е могло да бъде планувано, предотвратено, прекъснато или смекчено с подобаващи ограничения за надлежна инспекция от страна на компанията от Европейски Съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР