Европейската комисия ще настоява за орязвания под 10 процента на

...
Европейската комисия ще настоява за орязвания под 10 процента на
Коментари Харесай

ЕК реже парите за земеделие и магистрали с по около 10 на сто


Европейската комисия ще упорства за орязвания " под 10 % " на средствата за Общата селскостопанска политика (ОСП) и за кохезионните фондове на бъдешата многогодишна финансова рамка 2021-2027 година, чийто план ще показа през днешния ден. Това заяви Франс прес, базирайки се на европейски източник.

За сметка на това се усилват средствата за защита и сигурност, с цел да се даде съответен отговор на новите провокации.

Предложенията на изпълнителната власт плануват " умерени съкращения " за ОСП и политиките в поддръжка на най-необлагодетелстваните региони на Европейски Съюз, които съставляват общо над 70 на 100 от европейския бюджет, споделя източникът на " Франс прес ", който е осведомен с подготовката на бюджета.

Европейската комисия ще постави на масата през днешния ден предложенията си, с цел да стартират договарянията по МФР за интервала 2012-2027 година сред страните членки и Европейския парламент.

По сегашната многогодишна финансова рамка 2014-2020 година общият бюджет на Европейски Съюз е близо 1 трилион евро и беше първият по-нисък по отношение на предходния от съществуването на Европейски Съюз. Орязването на средствата стана по гледище на Англия, която в края на март 2019 година би трябвало да напусне Европейски Съюз. Това ще отвори годишна " дупка " от към 12 милиарда евро в европейските финанси, съгласно оценките на Еврокомисията.

По този мотив предлагането на Европейска комисия е за увеличение на вноската на страните членки с 0.1 на 100 – до 1.1% от брутния народен приход. България поддържа тази позиция, само че е изрично пнротив орязването на парите за земеделие и кохезионните фондове, от които се финансират огромните инфраструктурни планове.

Парите за земеделие се понижават за едрите фермери

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер най-вероятно ще предложи директните помощи по ОСП за земеделските производители да понижават прогресивно с повишаването на площта на обработваните земи, показва източникът.

Тази позиция беше декларирана неведнъж от Йотингер през последните месеци. Причината е, че към 80% от цялото подкрепяне отива в 20% от земеделските стопанства в Европейски Съюз. За това новият бюджетен модел ще се стреми да балансира това. За задачата се планува огромните стопанства да получават по-малко средства за своите обработваеми площи, в сравнение с ще получават дребните фермери.

В края на април авторитетното издание " Политико " заяви, че Европейска комисия възнамерява да понижи дотациите си за най-големите аграрни производители в Европа след 2020 година като по този метод редуцира разноските за селско стопанство с 6%.

В момента " свещената крава " на Европейски Съюз, както назовават ОСП, е с максимален бюджет – към 400 милиарда евро (39% от МФР). В средата на февруари Европейска комисия подложи на полемика три вероятни разновидността. Първият беше за опазване на настоящето равнище на финансиране от към 400 милиарда евро. Вторият е понижаване на поддръжката с 30%. При този сюжет междинният доход за плантация може да падне с повече от 10% в редица страни членки, като се усещат по-осезаеми загуби в избрани браншове. Такова понижение би представлявало към 120 милиарда евро или 11% от бюджета на Европейски Съюз. Третият сюжет е понижаване на поддръжката с 15%, което съставлява към 60 милиарда евро или 5.5% от бюджета на Европейски Съюз.

Повече пари за защита и сигурност

Предложението на Еврокомисията планува повече средства за защита и сигурност след 2020 година

Предложението е за петкратно увеличение на личния състав на Европейската организация за гранична и брегова защита " Фронтекс ". От към 1200 чиновници в този момент те ще бъдат увеличени до близо 6000 след 2020 година, показва " Франс прес ".

Затова и предлагането за по-добро ръководство на външните граници е за фрапантно увеличение на средствата за отбраната им - от 4 милиарда евро в този момент на 150 милиарда евро след 2020 година

Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР