Европейската комисия ще даде на страните от ЕС допълнителни насоки

...
Европейската комисия ще даде на страните от ЕС допълнителни насоки
Коментари Харесай

ЕК ще даде уточнения за плащането на руския газ

Европейската комисия ще даде на страните от Европейски Съюз спомагателни насоки дали могат да продължат да заплащат за съветския газ, без да нарушават глобите на блока, заяви в петък почитан представител на институцията, представен от Ройтерс.

Русия спря доставките на газ за България и Полша поради това, че не са платили в рубли, засилвайки опасенията, че други страни също може да ги последват. Страните в блока са разграничени по въпроса дали глобите ще бъдат нарушени, в случай че изпълнят изискването на Москва и платят в рубли, напомня организацията.

Според механизма, препоръчан от Русия, купувачите са задължени да внасят евро или долари по сметка в " Газпромбанк ", която би трябвало да ги конвертира в рубли.

Миналата седмица Европейска комисия съобщи, че тази скица може да наруши глобите на Брюксел. Тя обаче посочи, че членките на блока могат да изпълнят преводите в сходство със глобите, в случай че разгласят заплащането за приключено, незабавно откакто са платили в евро и преди то да бъде конвертирано в рубли.

Високопоставеният източник, поискал анонимност, уточни, че първичните насоки няма да бъдат изменени всъщност, само че не удостовери по кое време ще бъдат оповестени спомагателни елементи.

Засега страните не са съгласни с рекомендациите на Европейска комисия. На среща на посланиците от Европейски Съюз в сряда България и Полша са декларирали, че те са объркващи, а някои страни като Дания, Финландия, Гърция, Словакия и Испания са споделили, че е нужна по-голяма изясненост, съгласно други източници, представени от Ройтерс.

Има заплаха въпросът да подкопае единния фронт против Москва, защото страните към този момент имат друг метод, отбелязва организацията. Енергийните министри на Европейски Съюз ще проведат в понеделник (2 май) изключителна среща, с цел да обсъдят отговора на съветското искане.

България и Полша са се придържали към първичните си контракти за заплащане на газа, преди Русия да им спре доставките, добавя Ройтерс. Други страни, измежду които Унгария, оповестиха, че възнамеряват да заплащат за съветския газ в евро през " Газпромбанк ", която ще ги конвертира в рубли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР