Европейската комисия реши да започне производство за установяване на нарушение,

...
Европейската комисия реши да започне производство за установяване на нарушение,
Коментари Харесай

Брюксел ни погна за формáта на личните карти

Европейската комисия реши да стартира произвеждане за определяне на нарушаване, като изпрати публично уведомително писмо на България. Страната ни не ползва правилото „ замърсителят заплаща “, очакван в Рамковата инструкция за отпадъците. В България разноските за ръководство на отпадъците, които жителите и предприятията заплащат, се основават на цената на парцела за данъчни цели, без да се вземат поради имащи значение параметри като количеството битови боклуци. Въпреки че страната ни промени законодателството си, с цел да в профил казуса, използването на наредбите продължава да се отсрочва всяка година от 2015 година насам. Според последната информация, предоставена от българските органи, използването може да влезе в действие през идващите две години.

Комисията също по този начин реши да стартира произвеждане за определяне на нарушаване и изпрати публично уведомително писмо на България за неспазване на разпоредбите на Европейски Съюз за персоналните карти и документите за престояване, издавани на жителите на Европейски Съюз и на членовете на техните фамилии. Тези правила имат за цел да улеснят свободното придвижване в Европейски Съюз посредством въвеждане на по-строги стандарти за сигурност и за формата на персоналните карти и документите за престояване. Брюксел смята, че София не издава във формат съгласно регламента, който стартира да се ползва през август 2021 година, персоналните карти, документите за престояване, издавани на жители на Европейски Съюз, и картите за престояване, издавани на членове на фамилията, които не са жители на Европейски Съюз.
Други процедури
Европейска комисия реши да изпрати стимулирано мнение на България поради несъответствието на нейното национално законодателство с разпоредбите за публичните поръчки. Законодателството ни вкарва две изключения от използването на разпоредбите - за избрани лекарствени артикули и за построяването и поддръжката на инженерни уреди от възпрепятстващ вид за запазване на държавната граница.

Комисията изпраща до България в допълнение публично уведомително писмо за неспазване на Рамковото решение за Европейската заповед за арест (ЕЗА) и процедурите за предаване сред страните членки. Освен това Европейска комисия реши да изпрати стимулирано мнение до страната ни. ЕЗА е опростена трансгранична правосъдна процедура за предаване на търсено лице за наказателно гонене или осъществяване на присъда за отнемане от независимост или на мярка, изискваща задържане. Тя се ползва от 1 януари 2004 година и размени дългите процедури за екстрадиция, които съществуваха сред страните от Европейски Съюз. Комисията счита, че България не е транспонирала вярно разпоредбите за случаите, при които не се позволява осъществяване, ефикасния правосъден надзор преди предаването и понятието за аргументи от филантропично естество за отсрочване на предаването.

Мотивирано мнение от Европейска комисия известява, че България е измежду страните, които не са транспонирали в националното си законодателство разпоредбите на Европейски Съюз за достъпността на продуктите и услугите за хората с увреждания. Съответният европейски актп изисква основните артикули и услуги като телефоните, компютрите, електронните книги, банковите услуги и електронните връзки, да бъдат налични за хората с увреждания. Такива в Европейски Съюз са 87 милиона души.

Европейска комисия изпрати до България стимулирано мнение за това, че не е уведомила за транспонирането в националното законодателство на всички ограничения според директивата за разпоредбите на Европейски Съюз за командироването на водачи в бранша на автомобилния превоз. С нея се подсигурява правото на водачите да получават заплатата, използвана за страната, в която са командировани. Установява се и ясна правна рамка за операторите за осъществяването на тяхната активност, да вземем за пример обстоен лист с административни условия и ограничения за надзор. България не е показала достатъйчно ясно и тъкмо всички национални ограничения, съответстващи съгласно нея на другите отговорности, произлизащи от директивата.

България би трябвало да транспонира вярно разпоредбите на Европейски Съюз за периодическите прегледи за техническа редовност на МПС. Това гласи друго уведомително писмо, изпратено от Брюксел.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР