Европейската комисия призова днес Съвета на ЕС да вземе необходимите

...
Европейската комисия призова днес Съвета на ЕС да вземе необходимите
Коментари Харесай

ЕК: Без отлагане да се гласува за приемането на България в Шенген

Европейската комисия прикани през днешния ден Съвета на Европейски Съюз да вземе нужните решения без в допълнение закъснение, с цел да разреши на България, Румъния и Хърватия да вземат участие пълноценно в Шенгенското пространство. Това се показва в известие на комисията.

Уточнява се, че през днешния ден еврокомисарите са били осведомени с оценка на забележителните достижения на трите страни в използването на разпоредбите за Шенген. В продължение на години тези страни способстват доста за положителната работа на Шенгенското пространство, в това число при пандемията и неотдавна, откогато са изправени пред последствията от войната в Украйна, се показва в известието.

Макар трите страни да са обвързани частично с разпоредбите за Шенген, инспекциите по границите с другите страни от Европейски Съюз са непокътнати, регистрира комисията.

Пълното присъединение към Шенгенското пространство е условие за тези страни и затова би трябвало да им бъде позволено да се причислят, щом извършват изискванията, се показва в известието. Комисията упорства, че разширението на Шенген ще увеличи сигурността с спомагателна отбрана на общите външни граници и дейно полицейско съдействие. Според оценката премахването на граничните инспекции ще спести време и ще улесни хората и бизнеса.

България е въвела мощно ръководство на границите с дейно наблюдаване и систематични гранични инспекции. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет посредством интернационалното полицейско съдействие, в това число с Европол. Шенгенската осведомителна система е добре построена. България сподели, че разполага с нужните структури, които да подсигуряват спазването на главните права, като обезпечава достъп до интернационална протекция и съблюдава възбраната за отбиване на мигранти, се добавя в мнението на Европейска комисия.

Румъния също е поощрена за граничната защита, битката с противозаконната миграция и трафика на хора.

България и Румъния сполучливо приключиха процеса на оценка по Шенген през 2011 година, Съветът на Европейски Съюз призна завършването на процеса на оценка в две обособени изводи, само че не е взето решение за унищожаване на вътрешните граници повече от 11 години, регистрира комисията.

Предвид времето, минало от 2011 година, както и с оглед подсилване на взаимното доверие и като се регистрират измененията в шенгенските правила от 2011 година насам, България и Румъния направиха взаимно изказване в Съвета на Европейски Съюз през март 2022 година. България и Румъния поканиха специалисти на доброволни начала, в съгласие с Европейска комисия, с цел да се срещнат с използването на измененията, отбелязва комисията.

Отчита се, че новата инспекция през октомври тази година е удостоверила, че България и Румъния освен са траяли, само че и доста са разширили използването на разпоредбите. Двете страни са потвърдили, че са образец за използването на шенгенските правила, декларира Европейска комисия. Изразена е също позитивна оценка за Хърватия.

Комисията разяснява, че на 8 декември Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи ще гласоподава по въпроса за пълноправното присъединяване на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Допълва се, че неотдавна Европейският парламент поддържа приемането на трите страни в Шенген и прикани за решение до края на годината.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР