Европейската комисия представи предложение до Световната търговска организация (СТО), на

...
Европейската комисия представи предложение до Световната търговска организация (СТО), на
Коментари Харесай

ЕК представи предложение за улеснено производство на ваксини

Европейската комисия показа предложение до Световната комерсиална организация (СТО), на чиято основа да бъде улеснено производството на ваксини срещу Covid.

Предложението се показва дни преди упования апел от Европейския парламент патентите за произвеждане на имунизациите краткотрайно да отпаднат - мярка, против която възрази Германия.

Комисията предлага да бъдат лимитирани пречките пред износа на ваксини, производството да бъде увеличено, а потреблението на патентите да бъде улеснено в границите на настоящите правила на СТО.

Според Европейска комисия доброволното прекачване на патенти е най-хубавият метод в тази ситуация. Комисията упорства СТО да признае пандемията за изключително събитие, при което, в случай че се наложи, страните да могат да дават право на искащи производители да създават ваксини и без съглашение с притежателя на съответните права. Предвиждат се два обособени режима - за произвеждане по този метод на ваксини за приложимост единствено в съответната страна, или и за експорт.

Комисията упорства поради изключителните условия да бъде употребена законната опция за отпадане на условието за договаряния с притежателите на патентите. Европейска комисия предлага носителите на правата да бъдат обезщетявани за създадените без съглашение по патентите количества ваксини по отношение на продажните цени на добитите по този метод препарати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР