Европейската комисия представи план за спасяване на Европа от енергиен

...
Европейската комисия представи план за спасяване на Европа от енергиен
Коментари Харесай

Европа привежда енергетиката си на съветско управление

Европейската комисия показа проект за избавяне на Европа от енергиен колапс и обществено напрежение тази зима. Предложените ограничения връщат пазарна Европа към 70-те и 80-те години на предишния век, когато цените на електрическата енергия бяха централно контролирани, а не пазарно избрани. Европейската комисия, която води яростни борби от десетилетия както в Европейски Съюз, по този начин и в Украйна, сама предложи да се сложи таван върху облагите на енергийните компании. Какво ще излезе от това, защо да се готвят европейците?

Европейска комисия призна, че " няма магическа пръчица да върне цените ". Но с поредност от ограничения Европа може да „ понижи натиска върху цените и да помогне на жителите “.

Какво ще прави Европа? В сряда Европейската комисия разгласи съответни оферти. Първо, належащо е да се понижи потреблението на електрическа енергия в Европейския съюз с 10% до 31 март 2023 година и още 5% в часовете на пиково ползване.

Второ, да се вкара таван на облагите на енергийните компании с ниска себестойност на производството на електрическа енергия, в това число въглища, нуклеарна и възобновима сила, от 180 евро за мегаватчас. Таванът на облагата е 180 евро на мегаватчас. „ В тези времена би било неправилно да се вършат рекордни облаги, облагодетелствайки се от войната и в ущърб на потребителите “, сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея тази мярка ще разреши на европейските страни да привлекат над 140 милиарда евро. „ В тези времена облагите би трябвало да отиват при тези, които имат най-голяма потребност от тях “, сподели тя.

Какво на процедура значи въвеждането на тези ограничения? Как Европейска комисия има намерение да накара популацията и промишлеността да употребяват по-малко сила през зимата?

Влиянието върху популацията в действителност е много мъчно, тъй че решенията за тях ще се вземат последни. Дори опитите на Европа да понижи допустимата температура в обособените частни жилища няма да имат необикновен резултат. Защото централното отопление е дефицитно в Европа. Второ, даже когато има централно отопление, могат да се употребяват електрически нагреватели. Трудно се управлява.

Апелите в Швейцария да се пишат доноси на съседи за разточително потребление на светлина надали ще оказват помощ. И в доста страни, да вземем за пример в Испания и Италия, управляващите даже се опасяват да приказват за ограничавания за популацията.

Затова европейските управляващи ще понижат потреблението на електрическа енергия главно за сметка на промишлеността и комерсиалните обекти. Но комфортът на популацията въпреки всичко е обиден.

„ Първо, Европейски Съюз ще се опита да употребява по този начин наречената реакция на търсенето във връзка с промишлеността и популацията. Това е, когато на потребителя се заплаща да понижи потреблението условно от заявените 1000 мегавата на 500 мегавата на час. По предписание тази такса е няколко пъти по-висока от цената на едро, с цел да е от изгода за потребителя. За задачата Европейска комисия или националните държавни управления ще би трябвало да усилят дотациите от бюджета “, споделя Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси.

Второ, те ще изпратят инструкции до потребителите, най-вече индустриални, за нуждата от понижаване на потреблението на електрическа енергия, прибавя той. Защото в случай че Европа изкуствено успее да смъкна цените на тока за предприятията от сегашните 500-600 евро на 200-300 за мегават на час, то доста огромни енергоемки предприятия в цветната металургия, химията и нефтохимията, които към този момент затвориха, ще стартират да се отварят още веднъж, отбелязва специалистът.

Третият метод за понижаване на потреблението е изключване на консуматорите, които се смятат за незадължителни.

„ Класически образец е изключване на осветлението на градски здания, градско осветяване, когато един дирек свети през един или два. Те могат да понижат честотата на работа на градския електрически превоз, по-специално на метрото и железопътните влакове. Това ще понижи комфорта на хората, тъй като ще би трябвало да чакат повече за превоз и да пътуват с цялостни вагони “, споделя специалистът.

Четвъртият метод - могат да наложат ограничавания за осветяване и електрическо отопление за комерсиалния бранш в необятен смисъл (за търговски центрове, магазини, офиси, банки и др.). През лятото, да вземем за пример, европейските страни приканиха комерсиалния бранш да употребява климатика единствено в случай че температурата в помещението надвишава 24 градуса. „ Търговският бранш ще се съобрази с тези условия, тъй като ще може да спести от потреблението “, сподели Кондратиев.

Второто предложение на Европейска комисия - да лиши електроцентралите от свръхпечалби посредством налагане на таван на облагите от 180 евро на мегават на час - има за цел да понижи цените на пазара на едро и по-късно за крайните консуматори - промишлеността, комерсиалните и обществени обекти, за популацията.

Кондратиев сочи нож с две остриета. В последна сметка, в случай че цените за крайните консуматори паднат заради тази мярка, тогава потребителите ще желаят да усилят потреблението на електрическа енергия. Тоест, вместо икономисване, тази мярка ще докара до противоположен резултат, което опонира на първата мярка за наложително понижаване на потреблението на електрическа енергия.

Най-удивителното е, че Европейската комисия подхваща ограничения, на които постоянно се е противопоставяла, и се връща към система, която е подлагала на критика. Европейски Съюз се бори за либерализация на пазара, само че в този момент се върна към държавното контролиране на цените. Това е крачка към 70-те и 80-те години, в това число към Съветския съюз.

„ Това е връщане към седемдесетте и осемдесетте години. Може да се огледа както Съюз на съветските социалистически републики, по този начин и централизираната система на Западна Европа. „ Електрисит Дьо Франс “ живееше на същия принцип. Изводът е, че един огромен покупател купува електричество от група продавачи на разнообразни цени, след което смесва това електричество в един казан и го продава на потребителите на междинна цена. Това разреши да се изгладят съмненията в цените и разноските на обособените производители “, изяснява заместник-ръководителят на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси.

Европейска комисия не хареса този метод, тъй че Европейски Съюз прибягна към либерализация на пазара и образува пределно ценообразуване, когато цената се дефинира от най-неефективния производител. Например: в този момент цената се дефинира от затварящия снабдител - газовите централи, по тази причина цената на едро е толкоз висока (500-600 евро за мегаватчас). „ Маржът е по-нестабилно и комплицирано ценообразуване. Но както е замислено от Европейски Съюз, то възнаграждава ефикасните, евтини производители, които вършат огромни облаги, и това ги предизвиква да се уголемяват “, изяснява Кондратиев.

Но в този момент Европейският съюз се връща от демократичния пазар към държавното контролиране на цените и преференциалните цени, против което Европейски Съюз се бори от доста дълго време, споделя Кондратиев. Освен това Европа се бори против това освен в личната си страна, само че и в Украйна. Либерализацията на пазара на газ и електрическа енергия и отводът да се оказва помощ на бедните при заплащането на сметки за комунални услуги е едно от главните стопански претенции на Европа към Украйна в границите на съглашението за европейска интеграция.

„ Основният проблем е, че пазарът се срина, само че вместо нови правила Европейска комисия предлага в действителност незабавно да се закърпят дупките. Ако това стане непрекъснато, това може да докара до избрани проблеми “, счита специалистът.

Факт е, че стопанската система на въглищните централи не се бори с облага от единствено 180 евро на мегаватчас. „ За да произведете мегаватчас електрическа енергия в остарели въглищни централи, би трябвало да изгорите 400 грама въглища. С калоричност и коефициенти на превръщане, това може да докара до издаване на два тона CO2, а квотата за излъчвания в този момент е 80 евро на звук CO2. Ясно е, че 180 евро за мегаватчас няма да изплатят всички разноски на една въглищна централа, в случай че се харчат единствено 160 евро за закупуване на квоти “, изяснява Кондратиев.

Това основава заплаха въглищните централи просто да стартират да стопират. Но първо, несъмнено, те ще се опитат да се конкурират за бизнеса си и към този момент се насочат апели за фрапантно понижаване или даже нулеви квоти за излъчвания на CO2. Европейската комисия обаче към момента не е подготвена да го направи, тъй като квотите са нейна концепция и е неизгодно да се признават грешките.

Кондратиев обаче отбелязва, че даже нулирането на квотите за излъчвания на CO2 няма да реши казуса с нерентабилното произвеждане на въглища с нормализирани облаги. Тъй като въглищните централи постоянно би трябвало да купуват вносни въглища за 200-250 $ на звук, а по-късно има налози, разноски за заплати и впрочем. станцията да получава локални въглища, да има дълготраен контракт за доставката им и да получава отстъпка, въпреки всичко въглищата за нея към този момент не могат да костват по-малко от 100 $, прибавя специалистът. И също по този начин ще им бъде мъчно да спазят нормата на възвръщаемост, наложена от Европейска комисия.

Друг проблем, с който европейските страни ще би трябвало да се сблъскат, е спирането на електропреноса сред страните. Все отново преди цената беше пазарна и висока, а в този момент е изкуствено занижена.

„ Когато се развият високи цени на немския или френския пазар, това може да притегли снабдители от прилежащи страни, да вземем за пример от Полша. Сега този механизъм ще бъде затворен. Защото в Германия изкуствено ще държат ниски цени на пазара на едро. Съседите просто не са подготвени да си продават тока условно по 150 евро за мегаватчас ”, изяснява зам.-ръководителят на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси.

Все още не е ясно дали ще бъде въведен предел на облагите на газовите централи. Но Кондратиев счита, че и за тях ще бъде въведен таван, само че най-вероятно той ще бъде подобен, че въпреки всичко газовите централи да останат на пазара и да се избегне всеобщото им затваряне.

Но таванът на облагата от 180 евро на мегаватчас е повече от подобаващ от икономическа позиция както за атомните електроцентрали, по този начин и за възобновимите източници на сила, отбелязва източникът.

„ Разходите за АЕЦ са ниски и макар че цената на урановия концентрат се увеличи до десетгодишни върхове, това не способства доста за нарастването на цената на генерираната електрическа енергия. Атомните централи в Европа се усещаха много удобно при цени от 40-50 евро за мегаватчас, тъй че 180 мегаватчаса са им задоволителни “, изяснява Кондратиев.

За възобновимото произвеждане новите правила на възвръщаемост също са много допустими. „ Повечето планове за слънчева и вятърна сила харчат сред 60 и 100 евро за цялостно произвеждане на сила, в това число възобновяване на финансовите разноски. Следователно стандартизирана облага от 180 евро на мегаватчас въпреки всичко е добра договорка за тях “, споделя Сергей Кондратиев. Освен това възобновимата сила ще генерира сила непременно, тъй като изборът е дребен: в случай че духа вятър, тогава е по-добре да продадете създадената електрическа енергия, без значение каква е цената в този миг на пазара.

Ако сходни ограничения станат непрекъснати вместо краткотрайни за идващите две-три години, ще има последици. „ Първо, това ще сътвори условия за вложения във възобновима сила. Едва ли ще порастват доста, само че най-малко няма да падат. Тъй като вложителите ще получат гаранции, че цените ще бъдат на много комфортно равнище. Ядреното произвеждане евентуално става привлекателно. Въпреки това има механически ограничавания. Второ, нуклеарната сила ще стане евентуално забавна. Но тук има компликации: АЕЦ в Европа се строят повече от 10 години, няма мощности, експерти и впрочем. “, споделя специалистът.

Заедно с това ще има и развой на отвод на вложителите да влагат в производството на газ и въглища, тъй като в противен случай, те се лишават от облаги. Генерирането на електрическа енергия от въглища и газ ще продължи да се свива.

„ Това значи, че енергийната система в Европа ще бъде още по-малко устойчива, защото производството на въглища и газ, дружно с водноелектрическите централи, контролира измененията в натоварванията на системата в границите на деня. Вместо това Европейски Съюз продължава да се движи към енергийна система, състояща се единствено от неуправляема вятърна и слънчева сила, която зависи от времето, и нуклеарна сила, която е предсказуема, само че не може да усилва или понижава производството на електрическа енергия при плаващо търсене. Това ще докара до там, че цените на електрическата енергия ще варират още повече “, заключва заместник-ръководителят на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР