Европейската комисия предложи промени в правилата за Шенген, които предвиждат

...
Европейската комисия предложи промени в правилата за Шенген, които предвиждат
Коментари Харесай

ЕК предлага промени в правилата за Шенген заради пандемията и Беларус

Европейската комисия предложи промени в разпоредбите за Шенген, които плануват спомагателни благоприятни условия за деяние в случаи на обща здравна опасност или на корист с мигранти. Предложенията са направени на основата на поуките, извлечени от пандемията и дейностите на Беларус по границата с Европейски Съюз, се прецизира в известие на комисията.

Предлага се европейските страни да имат право да възобновяват инспекциите по границите в Шенгенското пространство, когато открият заплаха за националната сигурност, включително за здравето на жителите и публичния ред, само че с оценка на въздействието за граничните райони, в случай че ограниченията не престават по-дълго от шест месеца. Препоръчва се сходни ограничения да се ползват единствено при липса на друга опция, като ориентирани обособени полицейски инспекции.

Комисията показва подготвеност да изготвя отчети, когато някоя страна резервира инспекциите повече от 18 месеца. Според Европейска комисия, сходни изключителни инспекции в общия случай не би трябвало да траят повече от две години.

Препоръчва се страните от Европейски Съюз да преразгледат, или да сключат нови двустранни спогодби за назад приемане на свои жители. За страните по външните граници се планува опция при засилен миграционен напън да лимитират броя на работещите гранични пунктове, както и да преглеждат постъпилите молби за леговище още на границата.

Предлага се пограничните страни да могат да връщат мигранти, за които няма съображение да останат в Европейски Съюз, по бърза процедура. Комисията предлага също страните по външните граници да получават поддръжка от останалите през взаимните структури като Фронтекс и Европол.

Ако Съветът на Европейски Съюз и Европейският парламент одобряват предлагането, страните от Европейски Съюз ще вкарват бързо съгласувани наложителни ограничавания за пресичането на външните граници при обща здравна опасност. Предвиждат се изключения за пътуванията по състоятелен мотив, както и за жителите на Европейски Съюз и за чужденците с право на престой.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР