Европейската комисия предложи днес за тази година да бъде отложено

...
Европейската комисия предложи днес за тази година да бъде отложено
Коментари Харесай

ЕК с оферта към фермерите на фона на нестихващите протести, които стигнаха до Брюксел

Европейската комисия предложи през днешния ден за тази година да бъде отсрочено приложението на някои от условията за активността на земеделците в Европейски Съюз. Решението бе обявено на фона на нестихващите митинги на земеделците в доста страни от Европа и идването на трактори в Брюксел, предава Българска телеграфна агенция.

Понижаването на цените на земеделските артикули в Европейски Съюз вследствие на безконтролния украински импорт провокира бурни митинги на фермерите в Полша, Германия, Франция, Белгия и други страни.

Париж е блокиран към този момент трети ден от колони със земеделска техника. Засега силите на реда сдържат недоволните отвън столицата.

Понижаването на цените на земеделските артикули в Европейски Съюз вследствие на безконтролния украински импорт провокира бурни митинги в Полша, Германия, Франция, Белгия и други Париж е блокиран към този момент трети ден от колони земеделска техника
Вчера към митингите се причислиха и фермерите от Испания. Очаква се пикът на недоволството да е в Брюксел да е на следващия ден, когато е и изключителната среща на европейските водачи.

Предложената през днешния ден отстъпка е обвързвана с каузи площите обработваема земя. Предложението е в отговор на опасенията за приходите на земеделските производители, се показва в известие на Европейска комисия. Европейските правила плануват земеделците да съблюдават условия в региона на опазването на околната среда, с цел да получат средства от Европейски Съюз.

Собствениците на земя с повърхност под 10 хектара са освободени от някои условия, а днешното предложение планува облекченията тази година да се ползват за всички стопани.

Второто предложение на комисията през днешния ден е да се запазят за още една година безмитният импорт и анулацията на квотите за Украйна и Молдова. Облекченията бяха въведени през 2022 година и се преглеждат като част от поддръжката за украинската стопанска система, изумена от войната с Русия.

Комисията прецизира, че планува в същото време ограничения в отбрана на европейските земеделци, в това число със незабавно преразглеждане на безмитния режим и изключително при вноса на птиче месо, яйца и захар. Ако вносът от двете страни надвиши междинните количества за последните две години, Европейски Съюз ще може да възвърне митата, се показва в известието. За да влязат в действие, тези оферти подлежат на утвърждението на Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

Общият импорт в Европейски Съюз от Украйна възлиза на 24,3 милиарда евро през 2023 година, а за 2021 година - преди началото на войната - е бил 24 милиарда евро, демонстрират данните на Европейска комисия. Вносът от Молдова се е нараснал от 1,8 милиарда евро през 2021 година, до 2,6 милиарда евро през 2022 година.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР