Делегация на палестинската ислямистка групировка Хамас утре ще посети Кайро,

...
Делегация на палестинската ислямистка групировка Хамас утре ще посети Кайро,
Коментари Харесай

Делегация на Хамас ще посети Кайро, за да участва в преговори за спиране на огъня в ивицата Газа

Делегация на палестинската ислямистка формация " Хамас " на следващия ден ще посети Кайро, с цел да взе участие в договаряния за прекъсване на огъня в линията Газа, съобщи неин представител пред Ройтерс.

 

Посредниците в договарянията поставят все по-големи старания за сключването на съглашение преди Израел да стартира нападението си против южния град Рафах, където е струпана повече от половината от 2,3-милионното население на анклава.

 

Представителят на " Хамас ", който пожела да остане неизвестен, сподели, че делегацията ще разиска предложение за прекъсване на огъня, което групировката е предала на медиатори от Египет и Катар, както и отговора на Израел. Източникът на Ройтерс не оповести детайлности към последните оферти по договарянията.

 

Високопоставеният представител на " Хамас " Халил Ал Хайя в петък съобщи, че групировката е получила отговора на Израел на предлагането за преустановяване на огъня и го изследва, преди да съобщи позицията си на египетските и катарските медиатори, съобщи Българска телеграфна агенция.

Досега двете страни не съумяха да преодолеят разликите си. " Хамас " упорства за дефинитивно преустановяване на войната и евакуиране на силите на Израел от Газа. Израел от своя страна предлага единствено краткотрайно прекъсване на огъня против освобождението на всички близо 130 заложници, които остават в плен на " Хамас ", и увеличение на доставките на филантропична помощ. Израел се зарече да не стопира военните си интервенции, до момента в който не унищожи изцяло " Хамас ".

 

Външният министър Израел Кац през вчерашния ден сподели, че плануваната атака в Рафах, където са подслонени над един милион разселени палестинци, може да бъде отсрочена, в случай че се подписа договорка за освобождението на заложниците.

 

Хардлайнерът националист Бецалел Смотрич, който оглавява израелското финансово министерство, прикани премиера Бенямин Нетаняху да не се отхвърля от нападението против Рафах и добави, че приемането на египетските оферти би било унизително проваляне. Смотрич направи видеоизявление, в което се обърна към израелския министър председател с думите, че в случай че групировката " Хамас " не бъде изкоренена, тогава ръководеното от Нетаняху държавното управление " няма да има никакво право да съществува ".

 

Източникът на Ройтерс от " Хамас " не разяснява въпроса дали Смотрич е осведомен с детайлностите от египетското предложение.

 

Западни страни, в това число и най-близкият съдружник на Тел Авив - Съединени американски щати, приканиха Израел да се въздържа от офанзиви против граничния град.

Палестинският президент Махмуд Абас през днешния ден съобщи на среща на върха на Световния стопански конгрес в Рияд, че единствено Съединени американски щати могат да спрат Израел да нападна Рафах. Абас сподели, че чака градът да бъде атакуван през идващите дни и предизвести, че даже и един " дребен удар " там ще принуди палестинското население да напусне линията Газа. " Тогава ще настъпи най-голямата злополука в историята на палестинския народ ", заключи Абас.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР