Европейската комисия предлага таван на цените на газа в ЕС,

...
Европейската комисия предлага таван на цените на газа в ЕС,
Коментари Харесай

ЕК предлага таван на цените на газа в ЕС - доста е висок

Европейската комисия предлага " таван " на цените на газа в Европейски Съюз, като ограничаването да се постанова при съществуването на две условия, разгласи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон след съвещанието на комисията.

Предвижда се мярката да бъде задействана, в случай че цената на нидерландската газова борса надвиши 275 евро за мегаватчас (MWh), като в това време цените по показателя TTF са с 58 евро по-високи от референтните цени на втечнения газ в световен мащаб, за 10 поредни търговски дни в границите на две седмици.

Предлаганата стойност на " тавана " е много висока - към 3000 евро за 1000 куб. м газ, т.е. над два пъти повече от цената за последните дни. Но пък въпреки това, е под максимума, който за малко беше към 3800 евро за 1000 куб. м газ. Всъщност и актуалните цени на газа на тържищата в Европа са в пъти по-високи от тези преди 1-2 години.

Имаше концепция за " таван " на цената на газа в Европа и преди седмици, само че тогава не се стигне до предложение на съответни числа за оптималната цена.

Сега еврокомисар Симсон изясни, задействането на процедурата за " таван " на цената ще става автоматизирано, без да са нужни спомагателни процедури. Тогава Агенцията за съдействие на енергийните регулатори незабавно ще би трябвало да разгласява предизвестие за пазарна промяна в формалния вестник на Европейски Съюз и да осведоми Комисията, Европейският орган за сигурността на пазарите и Европейската централна банка.

На идващия ден корекционният механизъм би трябвало да влезе в действие и поръчки по този показател над тази цена не би трябвало да се одобряват. В предлагането са заложени защитни клаузи, които да подсигуряват сигурността на доставките на газ и пазара.

Ако ценовият " таван " бъде въведен, Брюксел ще изиска страните членки на Европейски Съюз да уведомят Комисията за напъните си да предотвратят увеличението на потреблението на сила.

Механизмът може да бъде задействан от 1-ви януари следващата година и да е в действие една година. Възможно е да бъде признато продължение след обзор до ноември 2023 година.

За да бъде признато предлагането за " таван " на цените на газа, е належащо то да получи квалифицирано болшинство в Съвета на Европейски Съюз. Утре предлагането ще се дискутира на съвещанието на енергийните министри в Брюксел.
 Този по този начин нужен полутечен газ – какъв брой синьо гориво закупи Европа и от кое място
Този по този начин нужен полутечен газ – какъв брой синьо гориво закупи Европа и от кое място

Потреблението на полутечен газ в Европейски Съюз тази година ще се повиши с близо 60%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР