Европейската комисия предлага допълнение към Газовата директива (2009/73/EC), което е

...
Европейската комисия предлага допълнение към Газовата директива (2009/73/EC), което е
Коментари Харесай

Договарянето на Русия, България и Турция за „Турски поток 2“ - блокирано от ЕК

Европейската комисия предлага допълнение към Газовата инструкция (2009/73/EC), което е за всички газопроводи, внасящи до границите на Европейския съюз или изнасящи от територията на Европейски Съюз, което гласи да важат всички съществени правила на европейското енергийно законодателство, в това число обезпечен достъп на трети страни, контролиране на цените, делене на притежателя от оператора и бистрота в активността, написа „ Капитал “. Това на практика ще блокира опитите на Русия, България и Турция да договорят доставката на газ по дъното на Черно море до българската граница.

Сега се чака мнението на страните членки и утвърждението от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз, с цел да бъде въведена в действие. Според създателите това би било „ забележителна крачка за оформяне на Енергийния съюз “. В настоящия си тип директивата не основава цялостна регулаторна рамка за вносните газопроводи.

Промяната, в случай че бъде утвърдена, ще важи за всички нови планове, т.е. непосредствено от Русия до морската граница на България, написа в известието на еврокомисията. Страните членки могат случай по случай да получат изключение от директивата, стига то да не нарушава конкуренцията и да не заплашва сигурността на доставките.

Основният „ пострадал “ от смяната може да „ Северен поток 2 “, който се построява през Балтийско море от Русия до Германия. За него обаче има спор дали не е план в заварено състояние по отношение на препоръчаната нова регулация. Позицията на Европейска комисия в този момент е, че в новия си тип Газовата инструкция би трябвало да важи за „ Северен поток 2 “. Според Комисията газопроводът не може да съществува в юридически вакуум или извънредно да се основава на законодателството на трета страна – Русия.

Все отново Европейска комисия предлага да се разреши на страните членки да дават на към този момент съществуващи трансгранични газопроводи изключение от действието на директивата. Точно подобен е казусът с Трансадриатическия газопровод.

Изграждането на „ Турски поток 2 “ или на отклоняване от „ Турски поток “ към България беше в основата на концепцията на премиера Бойко Борисов за създаване на газов хъб „ Балкан “. „ Чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат или не да стартираме договаряния за директна тръба от „ Турски поток “ към България “, разгласи през юли Борисов.

През юни „ Газпром “ и Министерството на енергетиката на България се договориха да проучат въпроса за развиване на газопреносната инфраструктура у нас. В рамките на Петербургския интернационален стопански конгрес ръководителят на Управителния съвет на„ Газпром “ Алексей Милер и министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова подписаха Пътна карта, според която страните ще проучат въпроса за развиване на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на разпоредбите на Европейски Съюз.

Това лято министър председателят Борисов взе участие на Световния петролен конгрес в Истанбул, където след среща с турския си сътрудник Бинали Йълдъръм разгласи, че „ огромна стъпка напред в това отношение би имало построяването на междусистемна газова връзка сред България и Турция “. „ Балканите ще бъдат бъдещият енергиен газов хъб за Европа, най-големите енергийни компании правят сондажи в Черно море. Ние ще имаме шанса да изпращаме газ за Европа”, акцентира българският министър председател.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР