Европейската комисия опроверга днес съобщения в медиите, че води срещу

...
Европейската комисия опроверга днес съобщения в медиите, че води срещу
Коментари Харесай

ЕК опроверга "Politico": Не водим процедура срещу България заради "Лукойл"

Европейската комисия опроверга през днешния ден известия в медиите, че води против България следствие, обвързвано със глобите на Европейски Съюз против Русия поради военното нахлуване над Украйна. По-рано еропейското издание Politico през вчерашния ден написа, че Европейска комисия ще изиска пояснения от България поради данните за експорт на съветски нефт посредством рафинерията в Бургас. В контакт сме с българските управляващи по приложението на европейските наказания по този начин, както и с останалите страни от Европейски Съюз. Нямам какво да кажа въобще за подхванато следствие, съобщи през днешния ден представител на комисията на конференция в отговор на въпроси.
 
" Няма процедура против България сега. Общуваме с управляващите постоянно по използването на глобите - с България и с други страни ", съобщи представител на Европейската комисия в петък. Обичайният метод, по който действаме във връзка приложението на глобите, е да работим в съдействие и в съгласие с страните от Европейски Съюз, добави той. В момента не се води процедура, повтори представителят. Европейска комисия е бранител на европейското законодателство и, в случай че в миналото страна от Европейски Съюз не съблюдава европейското право, има наказателни процедури - това е кардинален отговор, уточни той. Засега не водим процедура. В контакт сме с националните управляващи за идентичното използване на глобите, заключи представителят.
 
Припомняме: Днес в изданието Politico Виктор Джак и Джорджо Леали написаха, че Европейската комисия ще изиска пояснения от България, откакто съветска петролна компания в страната се възползва от малка врата в глобите на Европейски Съюз, с цел да събере 1 милиард евро за военната хазна на Кремъл. Авторите показват, че България се е възползвала от събитието, че е получила изключение от общата възбрана за импорт в Европейски Съюз на съветски нефт и е разрешила милиони барели съветски нефт да доближат до притежавана от Русия рафинерия на нейна територия, която по-късно е изнасяла разнообразни рафинирани горива в чужбина, в това число в страните от Европейски Съюз.
 
" Обръщаме внимание на станалото и помолихме българите да обяснят (действията си) ", сподели почитан чиновник на Еврокомисията, получил анонимност, с цел да приказва искрено, отбелязва изданието. " Вярно е, че тези дерогации и изключения могат да основат проблеми ", сподели служителят, добавяйки, че " се опитваме да ги премахнем последователно, само че не мога да скрия обстоятелството, че към момента има няколко " дупки " тук и там ".
 
Освен почти 983 милиона евро, получени от Русия през " малката врата " посредством данъци върху производството и износа, тя също по този начин генерира съвсем 500 милиона евро облаги за притежателя на рафинерията " Лукойл ", откогато изключението стартира да работи на 5 февруари. Това се споделя в систематизиран разбор, направен за българския парламент и забелязан от Politico.
 
София завоюва дерогацията от възбраната на Европейски Съюз за импорт на транспортиран по море съветски недопечен нефт предходната година, откакто посочи, че доставките са нужни за нейната енергийна сигурност. Лукойл не наруши глобите, само че изпрати съвсем 3 милиона барела рафинирани артикули с съветски генезис по море единствено сред март и юли тази година, в това число до страни от Европейски Съюз като Малта, демонстрират данни за доставките – еквивалентно на почти един от всеки пет барела недопечен нефт петрол, идващ на локалното пристанище Бургас и по-късно модифициран в рафинерията, написа Politico.
 
Говорителят на Европейска комисия разясни, че България получи изключение от общата възбрана за импорт в Европейски Съюз на съветски нефт. Това изключение бе позволено, с цел да се даде сигурност на снабдяването в България. За България е планувана също отстъпка за експорт на избрани модифицирани петролни произведения за страни отвън Европейски Съюз по аргументи, свързани с опазването на околната среда и сигурността. Тези две изключения са краткотрайни и се планува да отпаднат на 31 декември следващата година, означи представителят. Той добави, че Европейска комисия приготвя лист от спомагателни наказания, като се плануват още начини за отбягване на заобикалянето на наложените от Европейски Съюз ограничаващи ограничения.
 
Въпросът провокира политически удар в България. В отговор на констатациите българският министър-председател Николай Денков в съобщи, че е сюрпризиран " от мащаба, в който се разпростира тази скица за отбягване на наказания " и даде обещание там, където " законите са безсилни, да бъдат усъвършенствани ". Говорейки на среща на върха в София, Денков също по този начин настоя, че държавното управление полза с налог облагите на " Лукойл ", " с цел да понижи средствата, които отиват в Руската федерация за водене на войната и … [да] усили средствата, които отиват в българския бюджет ".
 
След политическите битки предишния месец България се съгласи да приключи дерогацията два месеца по-рано, през октомври идната година, само че констатациите водят до нови апели за по-ранна анулация. " Всички са шокирани, в това число държавното управление ", съобщи българският народен представител Делян Добрев, ръководител на комисията по енергетика в Народното събрание на страната, добавяйки, че възнамерява да внесе ново правно предложение за неотложно преустановяване. Предишните старания на Добрев да приключи дерогацията, неговата партия е една от двете огромни групи, контролиращи държавното управление, се провалиха, откакто не съумяха да съберат задоволително поддръжка измежду депутатите, само че депутатът е неотстъпчив.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР