Европейската комисия оповести нов план за действие за справяне с

...
Европейската комисия оповести нов план за действие за справяне с
Коментари Харесай

ЕС представи 20 мерки за ограничаване на незаконната миграция

Европейската комисия оповести нов проект за деяние за справяне с възходящия поток от противозаконни имигранти по централния средиземноморски маршрут.

Планът се състои от 20 ограничения в границите на три съществени стълба, ориентирани към усилване на съдействието с интернационалните организации и страни сътрудници, по-добра съгласуваност сред държавите-членки в напъните за търсене и избавяне и усилване на използването на доброволния механизъм за взаимност на блока.

В рамките на първия дирек блокът се стреми да си сътрудничи по-активно с Египет, Тунис и Либия за подсилване на потенциала им за ръководство на границите и да обезпечи съглашение сред Триполи и Европейската организация за гранична и брегова защита (Frontex).

Вторият главен дирек беше признат с вярата, че ще помогне за попречване на загубата на човешки живот, както и на зародилото напрежение сред държавите-членки на Европейски Съюз, по отношение на употребата на кораби за избавяне на мигранти.

Целта на третия дирек е да се рационализира работата на доброволния механизъм за взаимност, тъй че мигрантите да имат по-добър достъп до помощ в Европейски Съюз и по-бързо да се финансират различни ограничения за взаимност.

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон разгласи проекта на конференция в Брюксел преди изключителната среща на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз в петък.

Като означи, че националността на мигрантите, които се пробват да употребяват централния средиземноморски маршрут към Европа, се е трансформирала, Йохансон съобщи, че множеството от тях към този момент са от Египет, Тунис и Бангладеш, а не от Субсахарска Африка.

" Трябва да вземем поради, че забележителното болшинство от хората, които през днешния ден идват по този централен средиземноморски маршрут, не се нуждаят от интернационална протекция ", сподели тя.

Йохансон акцентира също смисъла на съдействието с страните отвън Европейски Съюз в района и с интернационалните организации за ограничение на миграционния поток.

" През тази година към този момент над 3000 души непринудено са се върнали от Либия в страната си на генезис. Откакто започнахме тази активност взаимно с Организация на обединените нации и Африканския съюз, повече от 60 000 души са се завърнали непринудено от Либия ", сподели тя.

Освен това Йохансон прикани страните от Европейски Съюз да употребяват по-добре системата за непринудено пренасяне, която има за цел да разреши прехвърлянето на лица, търсещи леговище, от южните страни, в това число Италия, Гърция и Испания, в други страни от блока.

Тя също по този начин акцентира, че проектът би трябвало да бъде признат и прилаган от всички страни от Европейски Съюз.

" Можем да създадем доста проекти за деяние и ще продължим да го вършим и е значимо. Но без приемането на целия пакт ще бъдем доста по-слаби, в сравнение с с цяла всеобхватна европейска рамка за миграцията и убежището ", сподели Йохансон. /БГНЕС, Анадолска агенция
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР