Европейската комисия очаква ЕС и еврозоната да се свият през

...
Европейската комисия очаква ЕС и еврозоната да се свият през
Коментари Харесай

„Политико“: Само четири държави в ЕС ще растат икономически. България е сред тях

Европейската комисия чака Европейски Съюз и еврозоната да се свият през последното тримесечие на тази година и първото тримесечие на 2023 година, което ще се равнява на техническа криза, преди да се върнат към позитивен напредък напролет на идната година, написа „ Политико “.

Прогнозите за растежа за 2023 година бяха понижени до 0,3% както в Европейски Съюз, по този начин и в еврозоната, което е понижение с над един процентен пункт по отношение на предходните оценки от юли. Намаляването на оценката е най-много разследване от войната на Русия против Украйна, която изостри енергийната рецесия и увеличи инфлацията, както и от стягането на финансовите условия и удара по доверието на бизнеса.

„ Наближава краят на една година, в която Русия още веднъж хвърли тъмната сянка на войната върху нашия континент “, съобщи Паоло Джентилони, комисар на Европейски Съюз по въпросите на стопанската система. „ Рязкото повишаване на цените на силата и необузданата инфлация в този момент вземат своето и сме изправени пред доста сложен интервал както в обществен, по този начин и в стопански проект “, сподели той.

Сега се чака три страни да имат негативен напредък през 2023 г: Германия – с 0,6 %, Латвия – с 0,3 %, и Швеция – с 0,6 %.

Само в четири страни се чака растеж над един % – Ирландия, Малта, Румъния и България, а в останалите – един % или по-малко.

Същевременно упованията за Брутният вътрешен продукт за тази година бяха нараснали до 3,2% в блока с единна валута и 3,3% за Европейски Съюз като цяло, спрямо предходните 2,6 и 2,7, основно заради мощното показване на бранша на услугите, защото потребителите се втурнаха да харчат насъбраните от пандемията спестявания.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз показа и първата си прогноза за 2024 година, съгласно която растежът в блока се завръща с 1,5 % в еврозоната и 1,6 % в Европейски Съюз.

Комисията също по този начин чака инфлацията да се задържи по-висока за по-дълго време – 8,5 % в еврозоната през тази година и 6,1 % през идната, което е над авансово плануваните надлежно 7,6 % и 4 %.

По сходен метод в Европейски Съюз в този момент се чака цените да се покачат с 9,3% на годишна база и да останат високи – 7% през 2023 година – спрямо предходните 8,3% и 4,6%.

Растежът на заетостта също ще спре през 2023 година, обръщайки наклонността, която докара до рекордни равнища на претовареност в блока след пандемията. Безработицата ще се увеличи до 7,2% в еврозоната и 6,5% в Европейски Съюз през 2023 г.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР