Европейската комисия много силно е поставила въпроса за отговорността на

...
Европейската комисия много силно е поставила въпроса за отговорността на
Коментари Харесай

Демерджиев: Прокурори с ранг на обвинители във ВКП ще могат да разследват главния

Европейската комисия доста мощно е сложила въпроса за отговорността на основния прокурор и неговите заместници, както и за публичния надзор на актовете му, съобщи пред Българска национална телевизия служебният министър на правораздаването.

Затова от служебното държавно управление са разписали съответни законодателни ограничения по този въпрос в. Изпълнението им е обвързано и с приемането на заложеното в проекта финансиране, добави той.

Мерките плануват основният прокурор да може да бъде разследван единствено от прокурори с сан на обвинители от. Демерджиев посочи, че тук не става въпрос единствено за работещите във ВКП, а за всички, които имат този сан.

Предвиден е инцидентен избор на прокурора, който да води следствието, а също и опция основният прокурор да бъде отхвърлен краткотрайно от служба до момента в който тече следствието против него. Заложено е също проверяващият прокурор да има опция да стане арбитър със същия сан откакто завърши работата си по следствието на основния прокурор. За реализирането на всичко това не са нужни промени в Конституцията, счита Демерджиев.
 Новият правосъден министър: Много се приказва за правосъдната промяна, само че не се прави Новият правосъден министър: Много се приказва за правосъдната промяна, само че не се прави
Повече се приказва за правосъдна промяна, в сравнение с тя се случва. Трябва да се ориентираме в дейности по тази тенденция. Това съобщи новият служ...

Той разяснява още, че профилирано правораздаване би трябвало да съществува, само че не по метода, по който действа сегашната конструкция. Министерството на правораздаването е предложило към апелативните съдилища да има по няколко магистрати, които да правят тази активност.

Новият длъжностен министър на правораздаването разяснява още, че не вижда доверие от страна на професионалните среди в работата на Висшия правосъден съвет.

Според него през последните месеци Висшият правосъден съвет бяга от взимането на значими решения посредством разнообразни процедурни хватки и отсрочва разглеждането на претенции от извънредно публично значение. Така проблемите се натрупат от ден на ден, разяснява той. Служебният министър на правораздаването счита, че би трябвало да се откри баланс в квотите, които излъчват състава на Висшия правосъден съвет.

Според Демерджиев би трябвало да има промени и в процедурите за приемане на българско поданство. Той се разгласи за отпадането на по този начин нареченото капиталово поданство, при което се обезпечава български паспорт против вложения у нас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР