Европейската комисия инициира въвеждането на по-строги правила за прием на

...
Европейската комисия инициира въвеждането на по-строги правила за прием на
Коментари Харесай

След кризата с Беларус мигрантите ще влизат по-трудно в Шенген

Европейската комисия инициира въвеждането на по-строги правила за банкет на мигранти, които се употребяват от трети страни за оказване на политически напън върху Европейски Съюз, както и нововъведения в ръководството на шенгенските граници. Това става посредством предложение за промени в Кодекса на шенгенските граници, признати във вторник вечер в Страсбург.

Освен това Комисията предлага редица нововъведения за ръководството на външните и вътрешните граници на Шенгенската зона, обещавани след пандемията от COVID-19.

Външните шенгенски граници

Брюксел възнамерява да уеднакви изискванията за затваряне на шенгенските граници при пораждане на здравни рецесии. Те плануват въвеждане на идентични критерии за връщане на граничния надзор, в това число краткотрайни ограничавания за пътешестване при постигане на избрани равнища на разпространяване на заплахата и за оценка на рисковете.

Еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон сподели, че новият ред е поука, която Комисията си е извадила след хаоса по границите, породен от COVID-19 пандемията, когато всяка страна вкарваше лични условия, задействани по разнообразни критерии.

Предвидени са общи правила за отваряне на зелени коридори за жизненоважни артикули, за придвижването европейските жители и на хората, които живеят в една страна, а работят в друга. Заплаха за публичното здраве до момента не е била изпълзвана за ограничение на влизането в Шенген, където употребяваните учредения най-често са терористична опасност и опасности за вътрешната сигурност и за публичния ред.

За вътрешните граници

Освен за външните граници Еврокомисията предлага промени и за ръководството вътрешните. Сред тях са вменяването на повече условия за даване на информация и за пояснения от страна на националните управляващи, когато те решат да възвръщат граничните инспекции вътре в Шенген.

Поводът е че шест европейски страни - Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия, не престават повече от шест години граничните инспекции като се базират на риск от тероризъм и от проведена престъпност. Те бяха въведени (с изключение на Франция) в разгара на мигрантската рецесия от 2015 година, с цел да препятстват напредването на мигрантите от граничните страни навътре в Европейски Съюз. Еврокомисията счита, че основанията за граничния надзор към този момент са се изчерпали, само че не може да повлияе на решенията на националните управляващи, които ги възобновяват на всеки шест месеца.

Затова в този момент Еврокомисията предлага краткотрайният граничен надзор да не може да продължава повече от общо 2 години, с изключение на при доста характерни условия. " Това ще спомогне да се подсигурява, че контролът по вътрешните граници ще продължи да се ползва като последна мярка и единствено до момента в който е строго належащо ", се споделя в претекстовете на Еврокомисията. За разлика от в този момент, когато страните единствено осведомят Брюксел, че връщат границите, се планува Комисията да прави оценка на нуждата от мярката след 18-ия месец от въвеждането й.

Най-значимата смяна е опцията противозаконни мигранти, хванати на вътрешна граница в Европейски Съюз, да бъдат връщани в страната, през която са влезнали в Съюза.Това ще може и без да е върнат граничния надзор. Вместо това Комисията предлага противозаконните предвижвания на нерегистрирани мигранти да бъдат следени посредством полицейски интервенции, провеждани от смесени интернационалните полицейски екипи. Установените извършители ще се връщат назад по силата на двустранни съглашения за реадмисия. Досега вторичните напредвания на мигрантите не са били обект на шенгенското, а на законодателството за миграцията.

Според комисар Йохансон това ще е задоволително страните, които в този момент поддържат граничните инспекции, да се откажат от тях. Така, вместо да се ревизират всички, които пресичат граница, ще се управлява самоличността единствено на избрани хора, за които служителите на реда подозират, че са противозаконни мигранти. Йохансон уточни, че мярката ще е изключително потребна за страни като Австрия, Белгия и Нидерландия, в които доста търсещи леговище се реалокират, откакто в началото са записали молбите си за оставане в гранични европейски страни.

За мигрантите

Еврокомисията предлага за първи път да се планува и уредба, обвързвана с така наречен " инструментализиране на мигранти с политически цели ", както Европейски Съюз класифицира миграционната рецесия по границите си с Беларус.

 Сирийски емигрант носи надпис
© Associated Press

Сирийски емигрант носи надпис " Искам бежански статут в Полша "

Предвижда се въвеждането на нови правила за подаване на молби за леговище, които са по-неблагоприятни за мигрантите от съществуващите в актуалното европейско законодателство за убежището правила., с цел да им се помогне с пристигналите от Беларус хиляди мигранти.

Еврокомисията предлага такива изключения са предписание, когато обстановката се оцени като инструментализиране на миграцията. Те плануват ограничение на броя на граничните контролно-пропускателни пунктове, усилване на наблюдението на границите, удължение на периодите за регистрация на молбите за леговище до 4 седмици, както и разглеждането на всички молби на границата, тъй че мигрантите да не могат да влизат навътре в страната.

В препоръчаните промени е записано, че достъпът до процедурата по даване на леговище остава обезпечен. Властите би трябвало да позволяват филантропичните организации, които дават помощ, до мигрантите, както и европейските организации за убежището, за границите и на Европол да оказват помощ на страни, които са обект на миграционен напън. Последните ограничения идват, откакто Полша забрани през ноември на идващите от Беларус мигранти да подават молби за леговище, не позволи филантропични служащи до мигрантите и еврослужители до границите си.

Предстои предложенията да бъдат признати от Европарламента и от сраните членки преди да се трансфорат в европейско законодателство.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР