Европейската комисия (ЕК) предлага създаването на преговорен екип, който да

...
Европейската комисия (ЕК) предлага създаването на преговорен екип, който да
Коментари Харесай

Страните от ЕС ще преговарят заедно за доставки на газ. Повече помощ за бизнеса и домакинствата

Европейската комисия (ЕК) предлага основаването на преговорен екип, който да застане отпред на сключването на покупко-продажби за закупуване на газ от името на всички страни от Европейски Съюз. Заедно с това Брюксел планува механизъм за обезщетения за високите цени на силата, ориентирани към уязвими групи, както и повишени минимални равнища на запасяване в газохранилищата на страните членки. Това излиза наяве от публично известие от Брюксел.

Целта на основаването на обща група, която да води договарянията за закупуване на газ от името на всички страни от блока, е да се получат по-добри цени за всички. Преговарящите ще целят и основаването на бъдещи партньорства с основни снабдители на сила, отвън тези, които дават газ и полутечен газ.

Преди началото на съвещанието на Министерския съвет в София в сряда министър председателят Кирил Петков заяви, че България е била основател на предлагането за взаимно закупуване на газ. Той добави, че държавното управление е предложило и основаване на механизъм, който да подсигурява цени с таван от 50 евро за мегават час, понижаване на акциза за горива и други общоевропейски практики.

В известието си от Европейска комисия оповестяват, че ще разширят обсега на подхванатите през лятото на 2021 година ограничения за обезщетения на бизнеса и семействата. Те ще целят да облекчат цените за най-уязвимите групи в обществото и стопанските системи на страните членки, като се чака краткосрочно договаряне за съответни механизми.

Заедно с това от Европейска комисия ще създадат законодателно предложение, с което всички страни членки на Европейски Съюз да бъдат задължени до 1 ноември да запълнят на 80% потенциала на газохранилищата си, с което да се избегне риска от външно въздействие за обособените енергийни системи. От Брюксел оповестяват още, че наложителните минимални равнища на запасяване на газохранилищата могат да се повишат до 90% в идващите години. За да може процесът да не докара до оскъпяване Европейска комисия предлага въвеждането на 100% отстъпка върху цените, свързани с преноса на изходните и входящите точки на газохранилищата.

В началото на март по време на срещата на водачите на страните от Европейски Съюз беше реализирано съглашение за прекратяването на на страните членки от Русия до 2027 година Като съществена цел беше сложена диверсификацията на енергийни източници за страните от блока, инвестиция в енергийната сигурност и намаляването на нарасналите цени за бизнеса и семействата. Сред направленията за реализиране на самостоятелност е и развиването на мощностите, свързани с възобновими енергийни източници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР