Европейската комисия е запозната с решението на Народното събрание на

...
Европейската комисия е запозната с решението на Народното събрание на
Коментари Харесай

ЕК не е получила искане от България за преразглеждане на Плана за възстановяване

" Европейската комисия е осведомена с решението на Народното събрание на България за преразглеждане на българския проект за икономическо възобновяване от пандемията ", съобщи представител на Комисията на брифинг в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция. " Все още не сме получили публично искане от българските управляващи в тази посока ", добави той. 

Правилата плануват, откакто Съветът на Европейски Съюз е одобрил даден проект, промени да се вършат единствено по изключение. Съответната страна би трябвало да потвърди, че повече не е в положение да извърши елементи от проекта или целия проект поради справедливи условия, разясни представителят.

Европейска комисия е подготвена да разисква поставените в проектите цели, които е належащо да бъдат изменени. Това може да наложи задълбочена оценка от Комисията случай по случай, означи той.

Дори изменен, проектът би трябвало да дава отговор на всички условия за оценка, в това число във връзка с потребността 37 на 100 от отпусканите от Европейски Съюз средства да бъдат ориентирани към запазване на околната среда и да се извършват рекомендациите на Европейска комисия. За България това включва условието за последователно изчистване на стопанската система от въглеродно замърсяване, посочи представителят.

Българският проект бе утвърден през май предходната година. Вниманието в този момент би трябвало да бъде ориентирано към неговото осъществяване. Засега проектът планува обилни средства за промени и вложения в региона на енергетиката, изцяло съвместими с задачите на Европейски Съюз за преустановяване на зависимостта от съветските изкопаеми горива. Българският проект планува понижаване на замърсяването от производството на сила с 40 на 100 до 2025 година. Същевременно са планувани благоприятни условия за вложения във възобновима сила и средства за предпазване на сила - общо над 2 милиарда евро, съобщи представителят.

България е преди всичко в Европейски Съюз по замърсяващо произвеждане. Готовността на страната за прекосяване към по-чиста стопанска система бе решаваща за одобряването на проекта, означи той.

Когато страна от Европейски Съюз изиска преразглеждане на проекта, до осъществяването на новата оценка заплащанията няма да бъдат наранени, разясни представителят. По неговите думи преоценката се прави по разпоредбите за авансово утвърждение - т.е. Европейска комисия и Съветът на Европейски Съюз ще разполагат с няколко месеца, с цел да се произнесат по желаните промени. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР