Европейската комисия е готова да помогне на България за справяне

...
Европейската комисия е готова да помогне на България за справяне
Коментари Харесай

Европа е готова да помогне на България за справяне с щетите от наводненията

Европейската комисия е подготвена да помогне на България за справяне сщетите от наводненията по Южното Черноморие. Оценката за размера им ще бъде подготвена до две седмици. България към момента не е поискала финансова помощ от Европа, само че има три седмици, с цел да реши дали ѝ е нужна, оповестяват от.

„ Може да се изискат запаси за справяне с вредите, може да бъде инвестиция за възобновяване на разрушена инфраструктура, защото разбирам, че има 12 унищожени моста. Финансирането няма да бъде 100 %, само че ще зависи какви са вредите “, сподели еврокомисарят по екология Виргиниюс Синкявичюс.

„ Разбира се ние можем да разчитаме на Европейска комисия, само че първо би трябвало да забележим дали можем да се оправим сами и с какво “, сподели екоминистърът Юлиян Попов.

България отбелязва прогрес във връзка с чистотата на въздуха, сподели еврокомисарят пред депутати и изясни, че задачата на Европа е зеленият преход да се случи заслужено.

„ Ахилесовата пета е в енергийния бранш, изключително тези региони, които към момента употребяват въглища. Там би трябвало най-бързо да се реагира “, добави Виргиниюс Синкявичюс.

Правителството търси метод, по който да отговори на условията, против които страната ще получи 1,4 млрд евро.

„ Нашият въпрос през днешния ден е по какъв начин да изпълним този равномерен преход, при който да бъдат понижени мощностите, оттова и замърсяването, и в това време да бъдат употребявани средствата от една страна да се защитят хората “, сподели министър председателят Николай Денков.

В София еврокомисарят беше убеден, че 85% отградския превоз към този момент е еликтрифициран. Като част от визитата еврокомисарят по околната среда се повози на трамвай.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР