Европейската комисия деблокира 10,2 милиарда евро, които Унгария вече може

...
Европейската комисия деблокира 10,2 милиарда евро, които Унгария вече може
Коментари Харесай

ЕК деблокира 10,2 млрд. за Унгария. Но 21 млрд. остават запорирани

Европейската комисия деблокира 10,2 милиарда евро, които Унгария към този момент може да си изиска за възобновяване на разноските по кохезионната политика, по фондовете за морско дело и риболовство, както и по фондовете сза вътрешни работи.

Остават обаче блокирани 21 милиарда евро, защото страната не е изпълнила общо 25 от така наречен суперкритерии за самостоятелност на правосъдната система и за предприемането на оздравителни ограничения по обвързващия механизъм за приемане на пари от фонсовете на Европейски Съюз.
Какво бе решено
Днес Комисията взе две решения за Унгария и обстановката с върховенството на закона там. Едното решение е обвързвано с хоризонталните условия, засягащи правосъдната промяна в страната. Второто визира обвързващия механизъм. Тези решения са резултат от редица процеси, стартирани от Комисията и страните членки (Съвета) на Европейски Съюз през декември 2022 година

На 22 декември 2022 година Брюксел реши, че Будапеща не извършва напълно хоризонталните условия на Хартата на Европейски Съюз за главните права заради няколко опасения, в това число за независимостта на съдеблната система. След задълбочена оценка и обмяна на отзиви с унгарското държавно управление Комисията счете, че Унгария е подхванала стъпките, за които бе поела ангажимент. Това значи, че част от финансирането по кохезионната политика на Унгария към този момент няма да бъде блокирано. Съответно тя може да изиска да получи пари за възобновяване на разноските. Сумата е към 10,2 милиарда евро.

Страните членки би трябвало да подсигуряват осъществяването на изискванията по целия интервал на кохезионната политика. Европейска комисия деликатно и дълготрайно ще следи подхванатите от държавното управление на Виктор Орбан ограничения, най-много посредством одити, интензивно ангажиране със заинтригуваните страни и посредством надзорни комисии. Ако по което и да е време Комисията реши, че хоризонталните условия към този момент не се извършват, тя може още веднъж да реши да наложи блокиране на финансирането.

На 15 декември 2022 година въз основа на предложение на Европейска комисия Съветът също утвърди ограничения за отбрана на бюджета на Европейски Съюз от нарушавания на правилата на върховенството на закона в Унгария. Това стана в границите на обвързващия бъджетен механизъм. Мерките се отнасят за сфери като публичните поръчки, прокурорските дейности, конфликтиге на ползи, битката с корупцията и доверието в публичния интерес. Въпреки постоянните връзки с Унгария Европейска комисия счита, че страната не се е справила с нарушаването на правилата на върховенството на закона. Това докара до ограниченията на Съвета преди година. Съответно Комисията не е в позицията да предложи ограниченията против Унгария да бъдат признати или анулирани. Което значи, че заплащането по три кохезионни стратегии за Унгария на обща стойност 6,3 милиарда евро продължава да бъде спряно.

Също на 15 декември 2022 година Съветът утвърди унгарския народен проект за възобновяване и развиване. В него Будапеща се ангажира да извърши 27 условия или критерии, с цел да подсигурява отбраната на финансовите ползи на Европейски Съюз и да укрепи независимостта на правосъдната система. Тези „ суперкритерии “ остават непроменени в преразгледания проект на Унгария, утвърден от Съвета този месец. Те се отнасят и за включените в новите проекти глави за механизма REPowerEU. 27-те „ суперкритерия “ по проекта включват 4 такива за правосъдната система и подхождат на поисканите от Европейска комисия ограничения по хоризонталните условия за Хартата на Европейски Съюз за главните права. Други 21 „ суперкритерия “ засягат оздравителни ограничения по обвързващия механизъм. Предвид обстоятелството, че нито един от тези „ суперкритерии “ не е напълно изпълнен, настояванията на Унгария за заплащания в тези сфери не могат да бъдат удовлетворявани.

Смята се, че с това решение Европейски Съюз се пробва да омилостиви унгарския министър председател Виктор Орбан и по този начин страната му да престане да блокира военната помощ за Украйна. Става дума за сума в размер на 50 милиарда евро. Този тип помощ се отпуска единствено с пърлно единогласие от страните членки. Позицията на Унгария ще стане ясна на започващия на следващия ден Европейски съвет в Брюксел.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР