Европейската комисия даде предварителна положителна оценка на искането на България

...
Европейската комисия даде предварителна положителна оценка на искането на България
Коментари Харесай

За какво получава България пари по ПВР - Фон дер Лайен каза

Европейската комисия даде предварителна позитивна оценка на настояването на България за разпределяне на 1,37 милиарда евро безплатни средства по проекта за възобновяване и развиване. Това е първият утвърден транш за страната ни, която бе една от последните страни членки, показали проекта си в Комисията.

Според председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, България е постигнала забележителен прогрес по осъществяването на нейния проект за възобновяване и развиване, с цел да получи първото си заплащане по механизма " Следващо потомство Европейски Съюз ". Тя обаче добави, че решението би трябвало да получи утвърждението и на страните членки:

" Това първо заплащане е резултат от положителния и бърз прогрес на България при използването и осъществяването на първия набор от промени и вложения. Това включва значими ограничения, да вземем за пример, във връзка с зеления преход, подписването на контракти за разширението на софийското метро, за чист и бърз публичен превоз в столицата. Осъществен е и добър прогрес при цифровия преход. България стартира да поставя основите за разгръщането на 5G мрежите в страната ".   

Фон дер Лайен добави, че страната ни ще получи 5.7 милиарда евро през идващите години, когато изцяло реализира проекта си, съобщи БНР. Комисията изпрати оценката си на икономическия и финансов комитет с искане за неговото мнение, което би трябвало да бъде показано най-късно до 4 седмици.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР