Европейската икономика ще нарасне рязко през второто тримесечие, тъй като

...
Европейската икономика ще нарасне рязко през второто тримесечие, тъй като
Коментари Харесай

Брюксел очаква рязко нарастване на европейската икономика след март

Европейската стопанска система ще нарасне внезапно през второто тримесечие, защото ускоряването на имунизациите против Covid-19 ще разреши на държавните управления последователно да отстранен протовоепидемичните ограничавания и локдауни. Това предвижда заместник-председателят на Европейската комисия по стопанска система Валдис Домбровскис в изявление пред Ройтерс, представено от БНР.

По данни на Евростат Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,7% в еврозоната през последното тримесечие на 2020 година и с 0,5% в целия ЕС след мощния отскок от над 11-13% растеж през предходното тримесечие. Очакванията са спад на Брутният вътрешен продукт да има е през първите три месеца на 2021 година

Международният валутен фонд към този момент предвижда, че икономиките на Съединени американски щати и Япония ще се върнат към предпандемичните нива до края на тази година, докато икономиката на страните от еврозоната ще се възвърне едвам през 2022 година

По думите на Домбровскис Европа се възвръща по-бавно, защото органите на публичното здраве лишават повече време в Европейски Съюз, в сравнение с Съединени американски щати или Англия, с цел да одобрят коронавирусните ваксини за социална приложимост. Причината за по-подробните инспекции на Европейски Съюз били частично, с цел да се преодолее скептицизмът на мощните антиваксърските движения в някои страни в съюза.

" Трябва да сме сигурни, че имунизациите в действителност са безвредни по съображения за публичното здраве, само че също по този начин и по съображения за публичното усещане, тъй като е значимо да се подсигурява необятното приемане на имунизацията и хората в действителност са подготвени да имунизират “, сподели Домбровскис.

Той акцентира, че въвеждането на ваксини в този момент набира скорост с трите разнообразни Covid ваксини, утвърдени от Европейски Съюз, като още една ваксина е на път да получи утвърждение. През февруари Европейски Съюз ще получи 33 млн. дози, през март - 55 млн. и 300 млн. през второто тримесечие от до момента утвърдените ваксини.

" Скоростта на имунизация ще се усили доста през идващите дни и седмици ", твърди Добровскис.

Изоставането от имунизационния проект на Стария континент с пет седмици към този момент е нанесло вреди от близо 90 милиарда евро, уточни в своя разбор компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermes. Според разбора европейските страни се оправят със обстановката доста по-зле от Съединени американски щати и Англия, където се поддържат към четири пъти по-високи темпове на имунизация.

Специално за България Euler Hermes са пресметнали, че стопанската система ни губи по 100 млн. евро губи за всяка седмица на изключителни ограничения поради пандемията. 

За да наваксат пропуснатото време и да съумеят да реализират набелязаната от Европейската комисия цел за ваксиниране на 70% от възрастното население до лятото на 2021 година, управляващите би трябвало да действат шест пъти по-бързо спрямо досегашната обстановка. В противоположен случай, в случай че темповете останат непроменени, мечтаният имунитет може да бъде доближат чак в края на 2022 година, считат анализаторите на Euler Hermes.

Според тях оптимистичен сценарий е вероятен при превъзмогване на блокажа с производството и дистрибуцията на ваксини до края на първото тримесечие на 2021 година Това може да стане с откриването на нови производства или одобряването на нови препарати, в това число такива, които изискват слагането на еднократна доза. В подобен случай е реалистично темпът на имунизация да доближи до 1% от популацията седмично, което пък би компенсирало забавянето на старта в третото тримесечие на годината. Калкулацията демонстрира още, че инвестицията във ваксини има висока възвръщаемост, тъй като е четири пъти по-ниска в съпоставяне със загубите, които се генерират от локдауна.

Анализаторите на Euler Hermes са безапелационни, че страните, които съумеят да поддържат високи темпове на ваксиниране, освен ще редуцират загубите, само че ще завоюват и съществено икономическо преимущество. Напредъкът в процеса ще им разреши разхлабване на ограниченията, а това ще докара до увеличение на потреблението и вложенията, възобновяване на бранша на услугите и освобождение на спестяванията. Успехът или неуспехът в тази посока биха имали директно отражение и върху политическите процеси и доверието в държавните управления, планува още отчетът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР