Европейска литературна награда на името на големия български писател Димитър

...
Европейска литературна награда на името на големия български писател Димитър
Коментари Харесай

Учредиха във Варна Европейска литературна награда на името на Димитър Димов

Европейска литературна премия на името на огромния български публицист Димитър Димов бе учредена във Варна в навечерието на 110-та годишнина от рождението му. Тя ще бъде под патронажа на кмета на Варна Иван Портних, а самодейността е дело на Сдружение Международен Литературен Фестивал „ Варна Лит “. Новината бе обявена по време на разкриване на второто издание на интернационалния фестивал с стратегия за деца и възрастни " Варна Лит ".

" Целта на Европейска премия " Димитър Димов " е да отличава романи с висока художествена стойност, които отразяват актуалната и историческата ни реалност посредством компактност и логичност на характерите, психическа увереност на сюжета, комбинация и хармония на цялостната художествена сграда ", разясни Теодора Димова - щерка на писателя.

Тя добави, че " творчеството на Димитър Димов носи духа на огромния европейски разказ, по тази причина и премията е европейска, а тя се учредява във Варна, тъй като част от действието на " Тютюн " се развива във Варна в един повратен миг. В " Роман без име " действието също се развива във Варна - това е пояснение в обич към татко ми, към Варна и към морето ", сподели още Теодора Димова.

Конкурсът ще има единствено една категория – разказ, а премията ще бъде 10 000 лева Тя ще бъде връчена на български или задграничен създател, публикуван в интервала 01.01.2018-31.12.2018 година, разгласи Свилен Спасов, един от основателите за основаване на състезанието. Повече информация за състезанието тук: http://www.varnalit.com/

„ Нека си представим " Варна Лит " като тримачтов транспортен съд. Едната мачта е визитата на създателя в учебните заведения. Втората мачта са срещите на създатели с варненската общност, където към този момент пораснали възпитаници, деца, ще имат опция да се срещат с писатели, художници, актьори, режисьори и да поговорят за историите, които ги вълнуват.

Третата мачта – най-важната, е да предизвикваме въображението и фантазиите и смелостта на тези, при които влизаме в клас, на учениците. Искам да създадем всички дружно по този начин, че да са окрилени, да се научат да мечтаят.

Затова сме планували работилници и всевъзможни други начинания окуражаващи творчеството ", съобщи при откриването писателят Захари Карабашлиев.

" Благодаря на всички, които поддържат идеята " Варна Лит " - на Захари Карабашлиев, който е мотор на фестивала, на Теодора Димова, на Искра, на Ник, на варненските създатели, на всички, за които " Варна Лит " е споделено прекарване.

Радвам се, че в навечерието на Деня на детето – 1-ви юни, фестивалът още веднъж ще даде мощна поддръжка на грамотността, на словото, на духовността, и имам вяра, че ще се наложи като традиция в културния календар на града ни ", сподели кметът Иван Портних. Сред гостите на събитието бяха ръководителят на Общински съвет Тодор Балабанов, писатели, художници, публицисти, музиканти. /live.varna.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР