Европейска инициатива за превенция на депресиите и самоубийствата е част

...
Европейска инициатива за превенция на депресиите и самоубийствата е част
Коментари Харесай

Нова европейска инициатива ще предотвратява самоубийствата

Европейска самодейност за предварителна защита на депресиите и самоубийствата е част от новия дирек към Европейския здравен съюз.

Той бе разгласен през днешния ден от Европейската комисия и съставлява първата стъпка към приравняване на психологичното здраве по значителност с физическото.

С 20 водещи начинания и финансиране от Европейски Съюз в размер на 1,23 милиарда евро по линия на разнообразни механизми Комисията ще помогне на страните членки да слагат на напред във времето хората и тяхното психологично здраве. Специално внимание ще бъде отделено на потърпевшите от войната в Украйна.

Още преди пандемията от COVID-19 проблемите, свързани с психологичното здраве, засягаха един на всеки шест души в Европейски Съюз, напомнят от Комисията. Положението се утежни поради невижданите рецесии от последните години.

Според Европейска комисия цената на бездействието е забележителна и възлиза на 600 милиарда евро годишно.

Действията в региона на психологичното здраве ще бъдат съсредоточени към три управителни правилото:

1. Адекватна и ефикасна превенция;

2. Достъп до психологично опазване на здравето и лекуване с високо качество и на налична цена;

3. Реинтеграция в обществото след възобновяване.

Конкретните дейности ще обзет необятен набор от политики и ще включват старания в следните сфери:

• Насърчаване на положителното психологично здраве. Това ще става посредством предварителна защита и ранно разкриване, в това число посредством Европейска самодейност за предварителна защита на депресиите и самоубийствата, Европейски кодекс за психологично здраве и засилена научноизследователска активност по отношение на здравето на мозъка;

• Инвестиране в образование и създаване на потенциал. Целта е консолидиране на тематиката за психологичното здраве във всички области на политиките и възстановяване на достъпа до лекуване и грижи. Това ще става посредством стратегии за образование и продан на експерти, както и поддръжка за промени на национално равнище;

• Осигуряване на положително психологично здраве при работа посредством нараснала информираност и по-добра предварителна защита. Това ще бъде реализирано посредством акции на Европейската организация за сигурност и здраве при работа (EU-OSHA) и посредством бъдеща самодейност на Европейски Съюз, обвързвана с психосоциалните опасности на работното място;

• Защита на децата и младите през годините на образуване на личността, когато те са най-уязвими. Мерките включват основаване на мрежа за психологично здраве, набор от принадлежности за предварителна защита при децата и по-добра отбрана онлайн и в обществените медии;

• Работа с уязвимите групи от популацията посредством целенасочена поддръжка за най-нуждаещите се - по-възрастните, хората в затруднено икономическо или обществено състояние и мигрантите/бежанците. Специално внимание ще бъде отделено на засегнатото от спорове население, по-специално разселените от Украйна хора и най-много децата. Същото се отнася и за децата в Украйна, травмирани от войната.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР