Европа трябва да разговаря с Русия, когато става въпрос за

...
Европа трябва да разговаря с Русия, когато става въпрос за
Коментари Харесай

Макрон заяви, че Европа трябва да разговаря с Русия

Европа би трябвало да беседва с Русия, когато става въпрос за нейната сигурност. Това съобщи президентът Еманюел Макрон в петък на конференция в Париж във връзка началото на френското председателство на Европейски Съюз, което стартира на 1 януари.

" Европейски Съюз би трябвало да води разговор с Русия. Това не значи да отстъпва, а да беседва за разбичията и да се опита да построява бъдещето ", сподели Макрон преди плануваните за идната седмица диалози сред Съединени американски щати и Русия, където ще се разискват въпроси, свързани с европейската сигурност и ситуацията в Украйна.

Френският президент съобщи, че европейските наказания против Кремъл, въведени след окупацията на Крим през 2014 година би трябвало да бъдат непокътнати, само че че въпросът за нуждата от разговор е свързан от географската и историческата непосредственост на Европа и Русия.

Макрон изрази подготвеност да разговоря с страните, които заради историческия си опит имат запаси към поддържането на разговор с Русия и заяви, че ще пътува до столиците им, с цел да чуе персонално паниките им. Френският президент сподели, че през миналите седмици е водил " два дълги телефонни диалога " с съветския президент Владимир Путин и че в идващите дни му предстоят още.

На последната среща на върха на Европейски Съюз през декември на концепцията на към този момент някогашния немски канцлер Ангела Меркел за среща на високо равнище ЕС-Русия.

Без да конкретизира дата Макрон заяви, че следва среща на Минската четворка - Германия, Франция, Украйна и Русия, която да разиска осъществяването на Минските съглашения за излизането на съветските военни от Източна Украйна и скупчването на съветски войски по границата на Украйна в края на предходната година.

Френските цели

Европейската комисия и Франция обрисуваха целите на Европейски Съюз за идващите шест месеца, в които Париж ще е отпред на Съвета на Европейски Съюз. Основни акценти ще бъдат работата по приемането на европейското законодателство за климата и най-много самодейностите за декарбонизацията на превоза, по-широкото нахлуване на електрическите коли, увеличението на енергийната успеваемост на частните здания и въвеждането на мито за вноса на енергоемки артикули, създадени със замърсяващи технологии.

 Урсула фон дер Лайен и Еманюел Макрон след визитата на Европейската комисия в Елисейския замък при започване на френското председателство на Европейски Съюз
© Reuters

Урсула фон дер Лайен и Еманюел Макрон след визитата на Европейската комисия в Елисейския замък при започване на френското председателство на Европейски Съюз

Франция си слага за цел приемането на ново европейско законодателство в региона на цифровизацията, както и на директивите за минималната заплата и за присъединяване на дамите в управите на бизнес фирмите. Париж ще се опита да придвижи напред блокираното от две години ново европейско законодателство за миграцията и убежището, както и препоръчаната през декември от Европейската комисия промяна на Шенген, която цели усилване на контрола по външните граници и премахването на инспекциите по вътрешните.

Повече за френските цели и за положителните и неприятните вести за България прочетете

По време на френското председателство ще има три срещи на върха - в Брест за климата, в Брюксел за връзките с Африка, които са приоритет за Париж, както и неофициална среща на европейските водачи по въпросите за сигурността и защитата на Европа през март във френската столица. Макрон акцентира, че Франция разчита да бъде призната европейската тактика за създаване на защитителен съюз " Стратегически компас.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен добави, че измежду целите, контрактувани сред Брюксел и Париж остават имунизацията против COVID-19, осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност на Европа, връзките с околните съседи и изключително с Русия.

" Гласът на Франция е мощен и явен. Франция държи Европа покрай сърцето си ", съобщи Фон дер Лайен след съвсем два дни диалози сред еврокомисарите и френското държавно управление в Париж.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР