Европа прави опасен обрат в позицията си за Средиземно море,

...
Европа прави опасен обрат в позицията си за Средиземно море,
Коментари Харесай

Европейският съюз рискува "перфектна буря", ако разчита на Либия в борбата с мигрантската криза

Европа прави рисков поврат в позицията си за Средиземно море, като разчита на Либия да спомага и да ограничи броя мигранти, които се пробват да доближат континента с нестабилни плавателни съдове. Това се споделя в публикуван през днешния ден отчет на " Амнести интернешънъл ". Организацията дефинира като " безразсъдна " тактиката на Европейски Съюз за обучаване на либийската брегова защита да избавя мигранти.

Обръщайки се към Либия, затънала в безпорядък страна, която е насочна точка за рисковото пътешестване, Европейският съюз основава " Перфектна стихия ". Така е озаглавен и отчетът на " Амнести ", съгласно която обезверените мигранти са изложени на двоен удар. Те са изправени пред риска да загинат в морето или да изпитат тежки нарушавания на човешките си права при връщането в Либия.

От началото на годината над 2000 мигранти към Европа са починали в морето, а над 73 380 души са достигнали Италия, се споделя в отчета, в който се цитират данни на италианското вътрешно министерство. Очаква се до края на тази година броят на пристигналите да доближи или надвиши пристигналите през 2016 година 181 400 души, които бяха повече, в сравнение с в предходните две години, се споделя в отчета.

Европейски Съюз трескаво търси способи да се оправи с рецесията, обръщайки се към Либия, където има две съперничещи си държавни управления и от която чака помощ за прекъсване на заминаващите. Европейски Съюз натъртва на екипирането и обучаването на либийската брегова защита и военноморски сили за морски избавителни интервенции, с цел да играят водещата роля в битката с мрежите за трафик и контрабанда.

" Амнести " съобщи, че е " извънредно проблематично " да бъде абсолютно финансирана и обучавана Либия, където човешките права не се съблюдават, а за бреговата защита има сигнали за принуждение и даже контрабанда. Организацията цитира случай от август, станал край крайбрежията на Либия, в който нападатели са стреляли по избавителен транспортен съд на " Лекари без граници ". Експертна комисия на Организация на обединените нации за Либия след това удостовери, че в тази ситуация са били забъркани двама чиновници от бреговата защита.

През май либийската брегова защита се намеси в издирвателно-спасителна интервенция на друга неправителствена организация. Служителите на бреговата защита заплашили мигранти с оръжия, поели командването на дървения им кораб и го откарали назад в Либия, заяви " Амнести ".

" Настоящото състояние с либийската брегова защита е безусловно възмутително. Безотговорно е Европейски Съюз да позволи някои избавителни интервенции, за които знаем, че са несъответстващи, и да рискува човешки животи ", сподели в изявление в Брюксел Айвърна Макгауан, началник на отдела за европейските институции на " Амнести интернешънъл ".
Най-лошото може да остане неусетно, сподели Макгауан. " Хората, които са карани назад в Либия, биват връщани в противозаконни центрове за задържане, където са подлагани на изтезания, изнасилвания и различен невъобразим тормоз ", сподели тя.

В отчета се споделя, че неправителствените организации би трябвало да продължат да вземат участие в спасяването на мигранти, въпреки " Амнести " да декларира, че това е задача на държавните управления. Организацията не загатва отправената наскоро опасност от претрупаната Италия да забрани на някои Неправителствени организации да карат мигранти в пристанищата в южната част на страната.

Според " Амнести " е незабавно нужна " многонационална филантропична интервенция " под контрола на Италия, а на потреблението на либийски запаси би трябвало да се наложат някои ограничавания, в това число никакви избавителни интервенции отвън териториалните води и прекачване на всички избавени мигранти на кораби на Европейски Съюз или други подобаващи съдове.

" Амнести " не е единствената организация, което е разтревожена от концепцията да се разчита на Либия за облекчение на европейската мигрантска рецесия. Директорът на издирвателно-спасителните интервенции на " Спасете децата " Роб Макгиливрей съобщи, че избавени мигранти описват за претърпени ужаси в Либия, в това число полови похищения, пласиране на труда им на други хора и бичувания и електрошокове в центровете за задържане. " Да тласкаш обезверени хора назад в Либия, която мнозина разказват като пъкъл, просто не е решение ", сподели той.

Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос наскоро призна на конференция в Париж, че Европейски Съюз се опира на страна, която е " в доста несигурна обстановка ".

Вчера Европейската комисия прикани страните членки да положат повече старания и да проявят благосклонност, с цел да се помогне на Италия и Гърция да се оправят с повишения брой мигранти, които прекосяват Средиземно море.
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс сподели под аплодисментите на депутатите в Европейския парламент, че " в случай че всяка страна членка извърши уговорките си да прояви взаимност, това към този момент ще е голяма разлика за Европа ".

Европейски Съюз пое задължения да облекчи мигрантския напън над Италия и Гърция, като другите страни членки поемат някои от бежанците, които са създали рисковото пътешестване през Средиземно море, само че няколко страни в Източна и Централна Европа са показали малко или никакво предпочитание да го сторят. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР