Европа иска да намали емисиите си на въглероден диоксид с

...
Европа иска да намали емисиите си на въглероден диоксид с
Коментари Харесай

Ще постигне ли Европа климатична неутралност до 2050 гoдина?

Европа желае да понижи излъчванията си на въглероден диоксид с 55% до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година и да реализира климатична индиферентност до 2050 година. Във вторник в Страсбург Европейският парламент гласоподава с огромно болшинство в поддръжка на законодателни ограничения в трите области, считани за централна част от пакета „ Готови за 55 “ (Fit for 55): търговията с излъчвания, обществения фонд за климата и цената за въглероден диоксид.

И трите пакета бяха показани от Европейската комисия през лятото на 2021 година за противопоставяне на изменението на климата, заяви Европейският нюзрум – платформа за съдействие сред 21 европейски осведомителни организации.

Германският евродепутат Петер Лизе от Европейската национална партия (ЕНП), който отговаряше за отчета, съобщи, че става дума за „ най-големия закон за отбрана на климата на всички времена “.

„ Това е историческо събитие! Сега страните членки са задължени да изразходват средствата целеустремено, като вземат поради обществените аспекти. Борим се за това от 20 години. Сега го постигнахме! “, написа той в „ Туитър “.

Въпреки че когато
става въпрос за по-зелено бъдеще,
съвсем всички страни членки са единни, регламентите и задачите слагат известни провокации.

Търговията с излъчвания е основен инструмент за запазване на климата в Европа. Предприятията, които изпускат въглероден диоксид, би трябвало да купуват документи за замърсяване. Предполага се, че това ще сътвори тласък за произвеждане на по-малко количество парникови газове. Сега системата се стяга, като броят на разрешителните ще бъде понижен по-скоро от в началото плануваното, написа Българска телеграфна агенция.
Тази мярка също по този начин би трябвало да стимулира страните отвън Европейски Съюз
да усилят напъните си за запазване на климата. След 2034 година производителите отвън Европейски Съюз ще би трябвало да заплащат за излъчванията от въглероден диоксид, в случай че желаят да продават стоките си в страните от блока. Идеята на този ход е да се подсигурява, че напъните за запазване на климата няма да бъдат подкопани посредством пренасяне на производството от Европейски Съюз в страни с по-слаби разпореждания. Правилата се ползват за желязото, стоманата, цимента и алуминия, както и за торовете, електрическата енергия или водорода. Всеки, който желае да внася въпросните артикули,
би трябвало да компенсира разликата сред цената на таксата
за изпускане на излъчванията на въглероден диоксид, плащана в страната, в която е основано съответното произвеждане, и по-високата цена на квотите за излъчванията на въглероден диоксид в системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз.

„ Корекцията на равнищата на излъчванията от въглероден диоксид укрепва правилото „ замърсителят заплаща “ като основа за устойчива индустриална политика. Подобен механизъм пази европейския пазар от приключване на въглеродни излъчвания от трети страни с по-слаби екологични стандарти “, съобщи немският евродепутат Делара Буркхард, представител по въпросите на политиките в региона на околната среда на делегацията на немските социалдемократи в Европейския парламент.

„ Като разтеглим схемата за търговия с излъчвания, включвайки в нея нови браншове, укрепим нейните принадлежности и премахнем безплатните квоти за излъчвания, ще подсигуряваме, че
най-големите замърсители в Европейски Съюз ще би трябвало да се откажат от старите практики
и да преминат към чисти технологии, (производствени) процеси и артикули “, съобщи в сряда словенското министерство на околната среда, климата и енергетиката във връзка механизма за поправяне на въглеродните излъчвания.

През лятото на 2022 година Испания беше предложила ограничение на механизма за квоти за излъчвания на въглероден диоксид.
Кой в Европа има запаси?
Въпреки че Франция се ангажира до 2030 година да понижи излъчванията си с 40 % спрямо тези от 1990 година, страната изостава от задачите си за внедряване на възобновима сила за интервала 2019-2023 година и в напъните си за декарбонизация разчита значително на нуклеарната сила, макар че тази форма на сила не среща единомислеща поддръжка в Европейски Съюз.

Освен това повишението на цените на силата и последователното унищожаване на безплатните квоти за излъчвания на въглероден диоксид в Европа заплашват над 150 000 работни места във френската индустрия, се споделя в проучване на проиндустриалния мозъчен концерн „ Индустриалната фабрика “ (La Fabrique de l’Industrie), чийто резултати бяха оповестени по-рано този месец. На въвеждането на
Механизма за въглеродна промяна по границите
(МВКГ – CBAM) преди се гледаше благосклонно като на средство за преустановяване на „ климатичния дъмпинг “, практикуван от някои търговски сили. Сега обаче индустриалците показват минусите на системата. Те акцентират, че МВКГ ще полза с налог артикули, които влизат на европейския вътрешен пазар. Това въпреки това ще натежи на конкурентоспособността на европейския експорт. И задграничната конкуренция няма да е понесла същите разноски за въглеродни излъчвания нагоре по веригата.

Въпреки че Испания поддържа пакета, към момента ѝ следва да извърви дълъг път. През 2021 година брутните излъчвания на въглероден диоксид в Испания възлизаха на 288,6 милиона тона. Макар че това е сходно с изпуснатите през 1990 година 290,1 милиона тона и много под пиковата стойност от 446,7 милиона тона, които бяха изпуснати през 2007 година, Мадрид би трябвало да реализира по-голямо намаление на излъчванията. През септември 2022 година основната опозиционна мощ в Испания – Народната партия, предложи доста
краткотрайно понижаване на цените на правата за изпускане на въглеродни излъчвания
на европейско ниво или, в случай че е належащо и бъде реализирано единодушие – прекъсване на тяхното използване за няколко месеца.

След гласуването Олаф ин дер Бек, член на немския Бундестаг и представител по въпросите на политиката в региона на климата на немската парламентарна група на  Свободната демократическа партия (СвДП), съобщи, че това е “ един добър ден за
опазването на климата в Европа “.
Въпреки това Ин дер Бек към момента вижда опция за усъвършенстване: идната стъпка в Германия, сподели той, е националната система за ценообразуване на цената за въглероден  диоксид да се развие в същинска система за търговия с излъчвания с закрепен таван на въглероден диоксид от 2024 година

По време на неофициалната среща на министрите на околната среда от страните членки на Европейски Съюз, която се организира тази седмица в Стокхолм, България регистрира в позицията си провокациите пред бизнеса.
България уточни, че са нужни дейности
за увеличение на европейския индустриален потенциал за зелени технологии и на конкурентоспособността на индустрията на Европейски Съюз. Това може да стане посредством минимизиране на административната тежест както за промишлеността, по този начин и за обществения бранш, ускорение на достъпа до финансиране и поощряване на вложенията в построяването на индустриални зони с нулеви излъчвания.

С оглед на запазването и повишението на конкурентоспособността си, страната акцентира смисъла от построяването на постоянна и предвидима правна рамка.

Кандидатката за участие в Европейски Съюз Сърбия съгласува задачите си в региона на декарбонизацията

Сръбската министърка на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович съобщи, че страната ѝ се стреми да декарбонизира стопанската система си до 2050 година. Според нея Сърбия желае да хармонизира задачите си с тези на Европейски Съюз във допустимо най-голяма степен.

„ Една от задачите ни е
делът на възобновимите енергийни източници
в производството на електрическа енергия да доближи 45% през 2030 година и това е реалистично и постижимо. Що се отнася до каузи на възобновимите енергийни източници в брутното извънредно ползване, в този момент се опитваме го  да хармонизираме. Моите упования са, че той ще възлиза на повече от 30% и по-малко от 40% “, сподели Джедович и добави, че Сърбия би трябвало да бъде амбициозна, само че и да демонстрира натурализъм.

Според нея седем години не са дълъг интервал за енергийни планове, защото те изискват време и огромни средства. Освен това би трябвало да се положат грижи за обезпечаване на обективен преход, най-много за служащите в минния бранш.
След 2026 година по-високите разноски за потребителите,
дължащи се на енергийния преход, като да вземем за пример възходящите разноски за отопление, ще бъдат обезщетени от фонд на стойност 86,7 милиарда евро. Социалният фонд за климата може да се употребява за облекчение на семействата или за финансиране на вложения, да вземем за пример в по-ефективни здания или публичен превоз. Три четвърти от фонда ще бъдат финансирани от приходите от търговията с излъчвания, а една четвърт – от страните членки.

Фондът ще подсигурява, че

разноските за зеления преход няма да бъдат понесени

непропорционално от обществено най-уязвимите жители на Европейски Съюз, обявиха от словенското министерство на околната среда, климата и енергетиката.

Говорителят по въпросите на обществената политика на немската дясна група „ Алтернатива за Германия “ в Европейския парламент Гуидо Райл обаче разкритикува
обществения фонд за климата като „ индиректно самопризнание,
че климатичната политика на и Европа е първокласен план, който постанова по-голяма тежест най-вече на по-слабите и по-бедните членове на обществото “.

Страните членки на Европейски Съюз към момента би трябвало да одобрят проектите, само че това се счита за условност.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР