Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази днес очакване руската ваксина

...
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази днес очакване руската ваксина
Коментари Харесай

Дидие Рейндерс: Очаквам "Спутник V" да бъде одобрена скоро за ЕС

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс изрази през днешния ден очакване съветската ваксина против COVID-19 " Спутник V " скоро да бъде утвърдена за приложение в Европейски Съюз. Рейндерс означи пред евродепутати от комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, че въвеждането на европейските удостоверения за имунизираните и преболедувалите целят възобновяване на свободата на придвижване.

Целта ни е удостоверенията да бъдат в действие от края на юни. Ще въведем в действителност три удостоверения - за имунизирани, за преболедували и за тези, чието проучване за заболяване е негативно, разясни Рейндерс. Той добави, че удостоверенията ще важат по 180 дни и ще подлежат на възобновяване.

По неговите думи Европейската комисия не предлага удостоверенията да бъдат проверявани по границите, а по-скоро на гишетата за регистрация за полет, с цел да се избегне скупчването на хора на изходите към самолета. Той още веднъж настоя, че удостоверенията не би трябвало да бъдат наричани " имунизационни паспорти ".
Всеки имунизиран би трябвало да получи уверение, без значение какъв препарат му е бил подложен, съобщи Рейндерс. Той добави, че страните от Европейски Съюз не могат да бъдат задължени да признават уверение за ваксини, за които не е издадено европейско позволение за пазарен достъп.

Ако страните желаят да употребяват удостоверенията за други цели, би трябвало да одобряват съответното законодателство и то да подхожда на европейските правила за отбрана на персоналните данни, разясни еврокомисарят. Той прикани да не се създават обособени национални бази данни, а да се употребява общоевропейската платформа.

Рейндерс съобщи, че притежаването на уверение не може да се трансформира в авансово изискване за пътешестване. Той посочи, че Европейска комисия планува системата с удостоверенията да отпадне, когато Световната здравна организация разгласи завършек на пандемията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР