Еврокомисарят Мария Габриел е нашият кандидат за премиер. Това обяви

...
Еврокомисарят Мария Габриел е нашият кандидат за премиер. Това обяви
Коментари Харесай

Борисов обяви: Мария Габриел е нашият кандидат-премиер

Еврокомисарят Мария Габриел е нашият претендент за министър председател. Това разгласи от парламентарната естрада водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Така той удостовери тръгналата още през вчерашния ден информация коя ще е номинацията на обединението ГЕРБ-СДС. 

Искам единствено да кажа към нейната биография, че това, което е обещано на България и на българския еврокомисар, са нововъведенията, научните проучвания, културата и младежта, вметна някогашният министър председател.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова гимназия „ Д-р Петър Берон “, Кюстендил, а през 2001 година придобива бакалавърска степен по „ Българска и френска лингвистика “ в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “.

Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където учи интернационалните връзки, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „ Сравнителна политика и интернационалните връзки “ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 година

От 2004 до 2008 година е помощник теоретичен откривател в Института по политически науки в Бордо, Франция. Преподавателската ѝ активност е обвързвана с тематиките за процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, политическа социология и интернационалните връзки.

В екипа е на 2 интернационалните плана – по Европейска стратегия Equal 2004 – 2008 „ Ценности и стопанска система – равенството в професионалната активност и обществената и солидарна стопанска система “ и Международна изследователска стратегия „ Парламентарното посланичество на национално и европейско равнище “ с началник Оливие Коста.

През 2012 година се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на ръководителя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 година се ражда синът им Жан-Едуард.

От 2012 до 2014 година е координатор на ЕНП в Комисията по права на дамите и тъждество сред половете на Европейския парламент.

На 19 октомври 2012 година Мария Габриел е определена за заместник-председател на ЕНП дами.

През юни 2013 година е определена за „ Евродепутат на годината “ в категория „ Равенство на половете “.

След европейските избори през 2014 година, Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и началник на българската делегация в Групата на ЕНП. Като зам.-председател на Групата на ЕНП, тя ръководи Работната група на ЕНП „ Евромед “ и дава отговор за връзките на групата със страни от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка по предпочитани въпроси като миграцията, сигурността, битката с тероризма и радикализацията, предварителната защита на спорове, правата на дамите. Под нейно управление е направена Стратегическата позиция на ЕНП за Средиземноморието за мандата 2014 – 2019 година

През 2015 година Европейската асоциация на организациите по връзки ѝ връчва оценката „ Евродепутат, бранител на обществена идея “ за приноса ѝ за равенството сред половете и правата на дамите.

През 2016 година получава премия „ Евродепутат на годината “ в категория „ Развитие “ и медал „ Сан Карлос “ на държавното управление на Колумбия за заслуги към страната в региона на интернационалните връзки и дипломацията.

Централно място в извънпарламентарната активност на Мария Габриел заемат самодейностите, ориентирани към младежите. Има разкрити общо шест европейски осведомителни центрове – два в София, Благоевград, Русе, Бургас и Сливен. Чрез тях провежда образования, презентации, акции, запознаващи младежите и всички останали жители с преимуществата от участието на България в Европейски Съюз. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР