Евродепутатите призоваха ЕС да преодолее статуквото и да даде нов

...
Евродепутатите призоваха ЕС да преодолее статуквото и да даде нов
Коментари Харесай

ЕП призова да отпадне правото на вето за разширяване на ЕС

Евродепутатите приканиха Европейски Съюз да преодолее статуквото и да даде нов подтик на процеса на разширение както измежду страните членки, по този начин и в страните кандидатки . Препоръката беше призната с 502 гласа " за ", 75 гласа " срещу " и 61 гласа " въздържал се ", заяви Пресслужбата на Европейския парламент.

На фона на войната в Украйна и увеличаващата се съветска опасност за европейския мир и непоклатимост, засилената политика на разширение остава най-ефективният геополитически инструмент , с който Европейски Съюз разполага, настояват евродепутатите в рекомендация, призната на пленарно съвещание в сряда.

Според тях Европейски Съюз би трябвало да реформира процедурите си за взимане на решения за присъединение на нови членове и да отстрани нуждата от единогласие, като го размени с квалифицирано болшинство . Членовете на Екологичен потенциал също по този начин приканват страните членки да изпълнят уговорките на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани и Източното партньорство и да им подсигуряват, че няма да има други възможности, които да заменят пълноправното участие в Европейски Съюз.
 За Шолц единството на Европейски Съюз е по-важно от налагането на национално несъгласие
За Шолц единството на Европейски Съюз е по-важно от налагането на национално несъгласие

Егоистично е тъкмо във време на война обособените членки да постановат блокади

Членовете на Екологичен потенциал упорстват демократичните промени и върховенството на закона да бъдат сложени на напред във времето в процеса на разширение, наред с усъвършенствания мониторинг, докладване, оценка и обязаност с условия.

В признатата от членовете на Екологичен потенциал рекомендация по отношение на новата тактика на Европейски Съюз за разширение, се упорства Европейски Съюз да направи финансирането от Европейски Съюз и неговите осезаеми резултати по-видими в страните от процеса на разширение. Те желаят също по този начин Европейски Съюз да работи за попречване на намесата на трети страни в политическите, изборните и други демократични процеси в тези страни.

Едновременно с гарантирането, че всяка застоялост или оттегляне във връзка с промените, свързани с Европейски Съюз, се глоби в действително време, Европейски Съюз следва да възнаграждава страните кандидатки, когато те реализират резистентен прогрес, в това число посредством последователното им въвеждане в единния пазар на Европейски Съюз. Те упорстват за ясни крайни периоди за привършване на договарянията със страните кандидатки и упорстват те да приключат най-късно до края на актуалното десетилетие.

Подчертавайки смисъла на целта на Европейски Съюз за привеждането на присъединяващите се страни в сходство с Общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз, членовете на Екологичен потенциал декларират, че договарянията за присъединение със Сърбия би трябвало да напреднат единствено в случай че страната поддържа глобите на Европейски Съюз против Русия и реализира забележителен прогрес във връзка с свързани с Европейски Съюз промени.

Членовете на Екологичен потенциал приветстват извънредно бързото решение на Европейския съвет по отношение на кандидатурите за участие в Европейски Съюз на Украйна, Република Молдова и Грузия и приканват тези три страни да напреднат със значителните промени.

Парламентът приветства рекомендацията на Комисията с условия за даване на статут на страна кандидатка на Босна и Херцеговина и приканва Европейския съвет да предприеме следващи дейности по отношение на рекомендацията допустимо най-скоро.
 Германия: Сърбия би трябвало да избере - Европейски Съюз или Русия
Германия: Сърбия би трябвало да избере - Европейски Съюз или Русия

Европейски Съюз и Германия ще поддържат Сърбия, в случай че поеме по пътя към Европа, в случай че избере другия път, ще има произлизащи последици

Докладчикът Тонино Пицула от Хърватия съобщи: " Европарламентът постоянно е бил най-изявеният покровител на разширението. С приемането на солидни рекомендации за метода, по който следва да се ползва бъдещата политика на разширение, можем още веднъж да зададем тона и стандартите, които да разрешат на Европейския съюз да се развива и просперира. Искаме да подсигуряваме, че Европейски Съюз ще остане разрастваща се общественост от европейски страни, отворена за присъединение на сходно мислещи демокрации, споделящи общи полезности и ползи ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР