Еволюцията, точно както лошите навици, е нещо, което все ни

...
Еволюцията, точно както лошите навици, е нещо, което все ни
Коментари Харесай

Мислите си, че сме достигнали върха в своето развитие? Грешите

Еволюцията, тъкмо както неприятните привички, е нещо, което все ни се коства, че се случва единствено на другите. И в действителност, в учебниците по антропология и биология историята на човешкия генетичен напредък нормално приключва с възцаряването на Homo sapiens sapiens на неговия подобаващ престол. За промени в генома на други скотски и растителни типове обаче четем всеки ден.

Илюзията, че сме достигнали върха в своето развиване, въпреки всичко си остава тъкмо това – заблуда. Според античните закони с измененията в околната среда се трансформират и приспособяват и нейните жители – в това число и ние. А може би би трябвало да кажем – изключително ние! Защото редакциите, които сами нанесохме в личния си хабитат през последните няколко века, нямат казус в историята на планетата. До каква степен обаче следваме темпото, което сами наложихме? И... към по-добро ли се променяме?

Част от отговорите се пробва да даде теорията. И нейните предсказания са съвсем фрапантни –

индивидът продължава да еволюира в разнообразни подвидове.

Еволюционният теоретик Оливър Къри от Лондонската икономическа школа безусловно стряска с прогнозата си – съгласно него в бъдещето човешкият жанр ще се раздели на две „ раси ”. След  100 000 години, счита той, ще се разцепим на две ясно обусловени групи – генетически превъзходни колоси и глупави, покорни джуджета.

Още след хилядолетие индивидът ще доближи своя връх с помощта на техническия напредък. Средният ни растеж ще се извиси до 2 метра, а продължителността на живота ни ще стигне 120 години. Расите ще се смесят и нашите наследници ще имат идентичен кафеникав цвят на кожата. Мъжете ще станат по-мъжествени, дамите – по-красиви, с нежна, чиста кожа, огромни очи, лъскава коса и обилен бюст.

До 10 000 години обаче расата от манекени ще заплати скъпо за зависимостта си от технологиите, предсказва Къри. Тъй като всеки ще разполага с джаджи, способни да се грижат за всичките му потребности и проблеми, хората ще изгубят основните качества за оцеляване, на които ни е научила природата – способността за персонално другарство (ние и през днешния ден не излизаме от Фейсбук), инстинкта за самозапазване, възприятията, които имаме вяра, че ни дефинират като хора – любовта, състраданието, доверието и уважението.

Задава се племе от егоисти,

които нито ще могат да изпитват нещо положително към ближните си, нито да живеят и работят в естетика с тях, предизвестява ученият.

Не са положителни прогнозите и за здравето – зависимостта от лекарства ще отслаби имунната ни система, а тялото ни ще изгуби силата си, тъй като няма да му се постанова да се оправя с компликации. На тип ще изглеждаме по-млади, само че напъните на медицината да удължава живота ни евентуално ще запазят генетичните разновидности, отговорни за заболявания като рака, които в естествената среда биха били „ отеволюирани ” за генерации.

Къри счита, че тогава ще станем и доста по-капризни в избора си на сътрудник. Компромиси, споделя той, няма да се вършат. Ще се оформи класово общество на красивите и умните против грозните и тъпите. Тъй като един от главните механизми на макроеволюцията – развиването на нови типове – е изолацията, нормално географската, разликата в достъпа до технологии и културни достижения ще облагодетелства част от хората за сметка на другите, които ще останат в периферията на човешкия хабитат. Именно това ще раздели човечеството на два клона – „ грацилни и грубовати ”, съгласно неговия израз, сходно на елфите и орките от сагата „ Властелинът на пръстените ”.

След 100 000 години софтуерно напредналите красавци евентуално ще преобладават

над тролчетата в едно тиранично общество, допуска ученият. Ако, несъмнено, не сме се самоунищожили до тогава.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР