Евгени ГАВРИЛОВБанкомати, които удържат такса до 13 на сто от

...
Евгени ГАВРИЛОВБанкомати, които удържат такса до 13 на сто от
Коментари Харесай

Законен грабеж

Евгени ГАВРИЛОВ
Банкомати, които удържат такса до 13 на 100 от изтеглената сума или комисиони при превалутиране, се появиха в разгара на сезона към питейните заведения и заведенията за хранене в черноморските ни курорти (стр. 6). Оказа се, че машините не са от тези на обичайните банки, които познаваме. Освен това липсва предварителна информация при какви условия става тегленето. Всъщност въпросът не е нов. Подобни банкомати се появиха преди няколко години в курортите.
Още тогава държавните институции започнаха да си трансферират топката за този обеден обир. Тези, които управляват платежните услуги и обмяната на валута, са надлежно Българската национална банка и Националната организация за приходите. В случая не става дума за продан на валута в наличност, по тази причина въпросът не е от компетентността на Национална агенция за приходите, измиха си ръцете от приходната организация тогава. 
Същото направи и Българска народна банка, откъдето обясниха, че настоящата национална и европейска правна рамка не постанова ограничавания за размера на таксите в тези случаи. За опериране на банкомати не бил нужен лиценз, стига компанията да не дава други платежни услуги. Бе намесена и локалната власт, тъй като тя издавала разрешителни за монтирането на преместваеми обекти, каквито очевидно са банкоматите.
Без доста изпитание може да се предвижда, че и тази година обстановката ще се повтори. Институциите ще се вършат на разсеяни, а законният обир на хората ще продължи.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР