Евентуална търговска война в световен мащаб ще бъде много по-лоша

...
Евентуална търговска война в световен мащаб ще бъде много по-лоша
Коментари Харесай

Кей Пи Ем Джи: Една глобална търговска война ще е по-лоша, отколкото световната икономически рецесия през 2009 година



Евентуална комерсиална война в международен мащаб ще бъде доста по-лоша от това, което мнозина си фантазират, като огромна част от Европа, Англия и Канада могат да изпаднат в криза, а в Австралия могат да бъдат изгубени 285 хиляди работни места вследствие на икономическия потрес, който евентуално ще продължи по-дълго от последната международна финансова рецесия през 2008-а и 2009-а година.

Това предвижда Кей Пи Ем Джи, която е една от най-големите четири одиторски компании в света и е водеща компания в региона на професионалните услуги, оповестява австралийското финансово издание www.Afr.com.

Дори скромни ответни ограничения против администрацията на американския президент Доналд Тръмп от засегнатите страни като Китай ще причинят стесняване на международната и в частност на австралийската стопанска система, защото ще има ограничение на комерсиалните потоци и на световното търсене, съгласно икономическото моделиране на търговията, направено от KPMG.

По-драматичен кръг от ответни контрамерки пък биха повишили цените върху вноса на артикули със приблизително 10 процентни пункта, предизвиквайки спад на Брутният вътрешен продукт на Австралия с 1% и заличаване на повече от половината от растежа на трудовата претовареност през последните 12 месеца, предвижда компанията.

" При вероятно комерсиална война, на международната стопанска система евентуално ще отнеме даже повече време, с цел да се възвърне, в сравнение с след последната световна криза поради нарасналите равнища на протекционизъм спрямо тези от преди десетина години ", означи основният икономисти на KPMG Australia Брендън Рин.

Констатациите идват, откакто Китай обясни по какъв начин ще отвърне на хода на американския президент Доналд Тръмп за налагане на мита върху вноса на стомана и алуминий, както и налагането на цени на още редица китайски артикули основно от софтуерния бранш в размер на най-малко 50 милиарда $ годишно. В понеделник Пекин удари Вашингтон, налагайки мита в размер до 25% за 128 американски продукта като свинско месо, вино и други селскостопански артикули, внасяни в Китай от щати, които се ръководят от съидейници на Тръмп. Министерството на финансите на Китай означи, че ходът е " законно деяние, признато според разпоредбите на Световната комерсиална организация за отбрана на ползите на китайския народ ".

Според създадения от Кей Пи Ем Джи стопански модел, увеличение на митническите цени върху промишлените артикули със приблизително 5% от всички страни ще изтрие 1,3% от световния стопански напредък, който съгласно последните прогнози на МВФ ще бъде близо 4% през 2018-а година.

При сходен сюжет на международна комерсиална война Англия, Канада и Европейски Съюз рискуват да изпаднат в криза, до момента в който растежът на Брутният вътрешен продукт на  Австралия ще се понижи до едвам 0,8 на 100, предвижда KPMG.

Ако обособените страни отвърнат на Съединени американски щати с още по-агресивни контрамерки, повишавайки приблизително вносните мита с 10 на 100, международната стопанска система ще бъде изправена пред " тежка криза ", сходна на икономическия и финансов колапс през 2009-а година, като KPMG чака в този случай световният БВП да се сви с 3,3 на 100.

Брендън Рин предизвести, че светът се намира при започване на нова " комерсиална игра ", която ще тества готовността на водещите международни стопански системи да се съпротивляват на провеждането на протекционистки политики, пробвайки се да попречат на техните търговски сътрудник.

Разработеният от KPMG също по този начин демонстрира, че до момента в който всички страни губят съществено при сюжета за предприемане на контрамерки, предстоящите загуби на Съединени американски щати могат да се окажат доста по-малки, в сравнение с при останалите страни.

" Очакват се непропорционални равнища на вреди за Канада и за 27-те страни-членки на Европейски Съюз, като техните стопански системи евентуално ще бъдат наранени неподходящо надлежно 8,5 и 7,5 пъти по-силно, в сравнение с стопанската система на Съединени американски щати. За Англия това съотношението е 5,3 пъти ", означи Кей Пи Ем Джи и добавя: " Това демонстрира, че тези страни просто не могат да си разрешат да влязат в каквато и да било комерсиална война със Съединени американски щати ".

Констатациите се базират на така наречен " Генерален равновесен модел на международното стопанство ", при който данни за 57 бранша бяха агрегирани в секторите на производството и услугите, а 141 страни по целия свят бяха сведени до 10 страни или райони, които са съществени търговски сътрудници на Съединени американски щати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР