Полският президент Анджей Дуда е на мнение, че НАТО трябва

...
Полският президент Анджей Дуда е на мнение, че НАТО трябва
Коментари Харесай

Полският президент поиска НАТО да преразгледа разположението на ядрените оръжия в Европа

Полският президент Анджей Дуда е на мнение, че НАТО би трябвало да преразгледана конфигурацията на разполагането на нуклеарни оръжия в Европа, заради измененията, породени от войната в Украйна. Той изради това мнение в изявление за вестник „ Il Giornale “.

„ Сегашното разполагане на нуклеарни оръжия в Европа отразява линиите на контакт сред несъществуващата Организация на Варшавския контракт и страните, които са били членки на НАТО от началото на 50-те години на предишния век. Промените, пред които сме изправени, изключително след експлоадирането на огромна война в Украйна са толкоз огромни, че алиансът би трябвало да се приспособява към тях “, сподели Дуда. Той акцентира, че „ сигурността на страните, които разполагат с нуклеарни оръжия, е на доста по-високо равнище “. Освен това Дуда още веднъж удостовери готовността на Варшава да разположи нуклеарно оръжие на полска територия, като се причисли към програмата на НАТО Nuclear Sharing. Все още няма взети решения по този въпрос и от двете страни, означи той. По-рано Дуда, след договаряния с литовския си сътрудник Гитанас Науседа, съобщи, че програмата НАТО Nuclear Sharing  трябва да бъде разширена и за източноевропейските членове на алианса. Тогава полският водач акцентира, че тази стъпка би трябвало да бъде подхваната от НАТО в отговор на разполагането от Русия на тактически нуклеарни оръжия в Беларус.

На 22 април Дуда сподели в изявление за вестник „ Факт “, че Полша е подготвена да разположи нуклеарни бойни глави на НАТО, в случай че е належащо. Той изясни, че към този момент неведнъж е обсъждал този въпрос с сътрудници от Съединени американски щати, само че до момента не са взети решения нито от полските управляващи, нито от техните сътрудници от НАТО. Премиерът на републиката Доналд Туск в отговор на изказването на Дуда означи, че сходни въпроси са прерогатив на държавното управление. Външното министерство съобщи, че държавното управление не разисква тази тематика. В тази връзка генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че не се възнамерява смяна на конфигурацията на нуклеарните сили на алианса и тяхното разполагане в Полша.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР