Евентуален внезапен скок на цените на въглеродните емисии през настоящата

...
Евентуален внезапен скок на цените на въглеродните емисии през настоящата
Коментари Харесай

ЕЦБ: Банките в еврозоната биха загубили 70 милиарда евро при климатични аномалии


Евентуален неочакван скок на цените на въглеродните излъчвания през актуалната година, в комбиниране с климатични аномалии като наводнения и суши, биха довели до загуби от минимум 70 милиарда евро (71,1 милиарда долара) за най-големите банки в еврозоната. Това заяви Европейската централна банка, въз основа на данни от първия си климатичен стрес тест на банките в еврозоната, съобщи Ройтерс.

Централната банка също по този начин предизвести, че оценката й доста подценява действителните загуби за 41 банки, попадащи в извадката, защото стрес пробата се концентрира единствено върху кредитния и пазарния риск, и не регистрира косвени резултати, какъвто би бил последвалият стопански спад.

Банките, както и разнообразни други компании, са под възходящ напън от своите акционери и от екологични организации, с цел да подхващат бързи дейности, посредством които да понижат въглеродния си отпечатък. 

Тестът на ЕЦБ откри още, че множеството банки от еврозоната не разполагат с рамка за моделиране на климатичния риск и нормално не го вземат поради, когато отпускат заеми. Те би трябвало незабавно да усилят напъните си за премерване и ръководство на климатичния риск, като запълнят настоящите пропуски в данните си и възприемат положителните практики, които към този момент съществуват в бранша, сподели ръководителят на Европейския банков орган Андреа Енрия.

Констатациите, произлизащи от стрес теста няма да окажат въздействие върху размера на капитала, който банките са задължени да имат, и ще се включат към надзора им единствено " от позиция на качеството ".

ЕЦБ прави този обособен " тематичен обзор ", с цел да реши напредъка на банките към консолидираното на климатичния и екологичния риск в техните бизнес интервенции. Банката чака те да отговорят на критериите й най-късно до края на 2024 година

" Банк дьо Франс " (Banque de France) беше първата измежду централните банки, която предприе " климатичен " стрес тест на банки и застрахователи предходната година, а по-късно я последва и " Банк ъв Ингланд " (Bank of England).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР