Euronews Bulgaria е сред медиите с най-голямо доверие в страната.

...
Euronews Bulgaria е сред медиите с най-голямо доверие в страната.
Коментари Харесай

The Cube: Euronews Bulgaria е сред медиите с най-голямо доверие в страната

Euronews Bulgaria е измежду медиите с най-голямо доверие в страната. Това демонстрират данните от годишния доклад на Института за проучване на публицистиката " Ройтерс " към университета в Оксфорд. На новините и предаванията нa Euronews Bulgaria се доверяват 50 на сто от участниците в изследването. Като цяло доверието в новините в България е ниско, сочи изследването - от 46 страни,  страната  ни се подрежда на 41 място, a множеството локални медии поддържат близки връзки с властта.

В проучването са включени редица съществени тематики, които демонстрират положението на обществото, медиите и политическата рецесия у нас.

Проучването сочи, че войната в Украйна поляризира политиката сред прозападните и проруските групи в България. Използват и данни на Евробараметър - 74% от европейците утвърждават поддръжката за Украйна, до момента в който в България този % се равнява на 48% и си разделяме най-ниския % в Европа с южната ни съседка Гърция.

А по отношение на медийната среда в България:

Общото доверие на хората към медиите е едвам 28%. Такава пък е наклонността през последните 5 години. За последните 12 месеца означаваме спад от 7%.

И още - 76% от обществото ни се осведоми онлайн. 63% към момента включват тв приемниците, с цел да видят какво се случва в страната, а минимум, едвам 12% четат вестници.

Като си приказваме за вестници, в проучването написа още, че проверяващите публицисти постоянно стават жертви на непозволени правни процедури. И дават за образец неотдавнашно правосъдно дело, заведено от огромна застрахователна компания против уеб страницата Mediapool и претенцията за рекордно обезщетение за публикация, критикуваща нейните бизнес практики. Исканата сума е над 1 млн лв. - повече от два пъти годишните доходи на компанията - и евентуално ще възпре други от сходни следствия.

И по този начин тази година страната ни се подрежда на 71-о място в класацията на свободата на словото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР