ЕЦБ повиши днес основните си лихвени проценти със 75 базисни

...
ЕЦБ повиши днес основните си лихвени проценти със 75 базисни
Коментари Харесай

Кристин Лагард предупреди за по-висока инфлация

ЕЦБ увеличи през днешния ден главните си лихвени проценти със 75 базисни пункта (0,75 процентни пункта) като мярка против рекордната инфлация. Така лихвата по интервенциите по рефинансиране нараства до 2 на 100. Лихвеният % по депозитите става 1,5 на 100, а ставката по пределното кредитно облекчение доближава 2,25 %. На предишното си съвещание, извършено на 8 септември, членовете на Управителния съвет на ЕЦБ усилиха лихвите също със 75 базисни пункта, а през юли - с 50 базисни пункта.

Институцията чака да продължи да подвига лихвените проценти и отсега нататък, " с цел да подсигурява навременното връщане на инфлацията към нейното средносрочно целево ниво от 2 на 100 ".

Инфлацията в еврозоната остава прекомерно висока и заплахата от криза пораства стремглаво, съобщи шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Продължителност на войната в Украйна си остава огромен риск, акцентира Лагард, съгласно която вероятността от криза се обрисува доста повече на хоризонта. Рисковете за вероятностите за инфлацията, която се движи към 10 % в еврозоната през септември, са във възходяща посока, добави тя.

" Най-сериозният риск в кратковременен проект е следващо повишаване на цените на дребно в енергетиката. В средносрочен проект може да има повишаване на енергийните първични материали и на храните ".

Ръководителката на ЕЦБ разяснява, че инфлацията " намалява действителните приходи на хората и подвига разноските на фирмите ", пречи на потребителските разноски и забавя производството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР