Ето какво съветва нотариус Милена Илчева, за да се сключват

...
Ето какво съветва нотариус Милена Илчева, за да се сключват
Коментари Харесай

Всички с дълг от 20 лева към държавата и общината ще имат големи проблеми с имотите си

Ето какво поучава нотариус Милена Илчева, с цел да се подписват умерено и законосъобразно покупко-продажбите за всички страни

Бургаският нотариус Милена Илчева се съгласи да обясни пред Флагман.бг детайлности за измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които влизат в действие от 3 май и стягат разпоредбите за всички участници в покупко-продажбите за прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими парцели или МПС.

Ето какво поучава юристът, с цел да се подписват умерено и законосъобразно покупко-продажбите за всички страни:

Новите правила са по силата на изменение на наредбата на член 264, алинея 1 и алинея 2 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и пазят ползите на страната и общините.    

Досега, когато се сключваха покупко-продажби за прекачване или основаване на вещни права върху неподвижен парцел или  МПС, лицата, които са прехвърлители на същите, или които учредяваха ипотеки, предоставяха пред нотариуса заявления, че нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. Сега тези заявления отпадат, само че във връзка със законодателните промени от 03.05.2024 година нотариусите в действително време ще ревизират по електронен път в Националната организация за приходите за съществуване на непогасени, подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности на прехвърлителите, респективно учредителите. Връзката сред тях и Национална агенция за приходите е обезпечена посредством осведомителната система на Нотариалната камара. Тоест, може да се каже, че до момента режимът беше декларативен, то отсега нататък към този момент няма да е по този начин.  Автоматично от това следва, че в случай че едно лице има обвързване, даже единствено за 20 лв., с цел да трансферира собствеността, която желае, или да ипотекира парцела, който желае, би трябвало да погаси същото, в случай че то към този момент предстои на наложително осъществяване.

Установявам, че това към момента не се знае от доста хора, а изменението на закона влиза в действие напълно скоро. Считам, че във връзка със законодателната смяна е целесъобразно още на фаза предложение на един парцел за продажба и не по-късно от подписване на предварителния контракт за продажбата му, продавачите да се погрижат да се снабдят с нужния документ, удостоверяващ неналичието на такива техни отговорности. Тук основна роля ще имат брокерите на недвижими парцели, които са медиатори на страните и са в директен контакт с тях още на фаза предложение и подготовка на документите. Те могат да указват това на притежателите, с цел да може навреме да подхващат нужните дейности. Това важи и когато при покупка на парцел финансирането е с банков заем, който ще се обезпечава с ипотека върху закупувания парцел. Там ще стои въпросът за липса на подлежащи на наложително осъществяване отговорности за обществени отговорности и от страна на купувача по такава договорка, който ще се явява ипотекиращ този парцел за застраховане на дълга си към банката. Тоест, правилото не важи единствено за продавачи на недвижими парцели или МПС. Неспазването му от всеки, който желае да трансферира по какъвто и да метод вещни права върху неподвижен парцел или МПС, или ще ипотекира неподвижен парцел или залага имущество  ще води до прекъсване и отсрочване покупко-продажбите, или до отвод за осъществяване на съответните дейности от способените органи, натоварени със задължението за тези инспекции. Прехвърлителите и учредителите следва да  бъдат добросъвестни и да се погрижат към деня на подписване на окончателната договорка да са изрядни към страната и общините във връзка с обществените си отговорности.

Според наредбите на член 264, алинея 1 и 2 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и в този момент би трябвало да нямате непогасени подлежащи на наложително осъществяване отговорности за налози, мита и наложителни осигурителни вноски, само че за това се изисква единствено декларация, в която в случай че декларирате погрешни данни ще носите наказателна отговорност и договорката е недействителна по отношение на страната, надлежно общината. След 03.05.2024 година съществуването на такива отговорности ще се открива посредством публична информация в действително време – към съответния ден и час дали имате или нямате непогасени, подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. Проверката от нотариус по електронен път в Националната организация за приходите следва да се прави единствено, когато има нотариално произвеждане, т.е.  не може да бъде осъществявана без съображение. Изискването за запазване на данъчната и осигурителна загадка, според наредбите на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс не се трансформира и даването на данните от тези информации следва да става напълно, съгласно законовите правила. Това значи, че не може да желаете от нотариус да прави такава информация когато решите, без да има произвеждане пред него. И най-много, не можете да желаете нотариус да прави такава информация за трето лице, с което сте в преддоговорни връзки по бъдеща договорка, за която няма нотариално произвеждане. Съгласно нормите на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, информацията за данните в данъчно-осигурителната сметка на обещано лице се получава персонално от него или от категорично упълномощено с нотариално заверено пълномощие лице. Извън тях, закона показва категорично кои държавни органи или лица, изпълняващи обществени функционалности могат да желаят такива данни от Национална агенция за приходите, не и от нотариус. Това допуска бъдещите прехвърлители или учредители навреме да си създадат предварителни информации или посредством електронната система на Национална агенция за приходите или на място в офисите на Национална агенция за приходите. Бих им предложила да се доставят с формалния документ, удостоверяващ неналичието на техни отговорности  – уверение по член 87, алинея 6 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, с цел да могат да потвърдят, че са изрядни по отношение на страната и общините във връзка с обществените си отговорности и, че са правилни по отношение на лицата, с които ще влизат в договорни връзки.

Законът позволява, в случай че се открият отговорности в деня на подписване на договорката, нотариусът да издаде акт за нея, само че в случай че отговорностите  бъдат платени преди подписването му. Естествено това ще усложни процеса – нотариусът ще спре производството, до момента в който се погасят отговорностите или до момента в който купувачът внесе цялата или част от цената при покупко-продажба за погасяването им, банката ще чака и до момента в който няма отговорности, няма да даде заема, с цел да може да е сигурна, че няма да изпадне в положение да е заемодател дружно с страната или Общината. Искам да обърна внимание, че законът не споделя единствено продажба, а прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими парцели или МПС, а това не са единствено възмездните покупко-продажби за покупко-продажба. Заобикалянето на това условие за мен е неприемливо, с цел да се смята, че не важи при подаяние или подмяна. Както споделих преди този момент и в този момент тежи отговорността, в случай че сте заявили погрешни данни, че нямате непогасени подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, и страната или общините имат права като кредитори, според член 216 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.

Нотариусите, като лица с обществени функционалности, към този момент ще са натоварени с ангажимент във връзка с отбрана и на тези ползи на страната и общините. Тук няма да се включват единствено отговорности за парцели и МПС, а всевъзможни обществени отговорности (дори санкциите от КАТ), открити с актове на всевъзможни държавни или общински органи, които се събират по насилствен ред от Национална агенция за приходите. И за 20 лева санкция от КАТ да имате, в случай че тя към този момент предстои на наложително осъществяване, би трябвало да я платите, с цел да може да си прехвърлите собствеността върху парцела, да апортирате парцел в комерсиално сдружение или да се впише залог по реда на Закона за особените залози. Клиентите не би трябвало да се сърдят, в случай че отидат при нотариус и той им откаже съответното засвидетелствуване на това съображение.

Съгласно последното изменение на член 264 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс обвързване за осъществяване на справките по електронен път в Националната организация за приходите за съществуване на непогасени, подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности на прехвърлителите, респективно учредителите имат нотариуса, съдията по вписванията, длъжностното лице по регистрация по Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или длъжностното лице по вписванията по Закона за особените
залози, съгласно компетентността си в съответните производства. В случай, че някой от тях в кръга на своята подготвеност сформира, надлежно разпореди да се впише, акт при неспазване на член 264, алинея 1, 2 и 4 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс е регламентирана солидарна отговорност за възнаграждение на отговорностите, дължими от длъжника. За нотариуса и съдията по вписванията отговорността е персонална, а за дейностите на  длъжностните лица отговорността отговорността е вменена на  Агенцията по вписванията. Не считам, че ще има сътрудник, който ще се съгласи да стане съдлъжник дружно с Вас и да дава отговор за заплащането на такива Ваши отговорности.

Времето до датата, когато ще се ползват новите правила е малко, а с сътрудници установихме, че това не е ясно на хората. Ето и един образец – някой, в случай че през Великденските празнични почивни дни - сред 3 и 6.05,  намери покупател на продавана от него кола, и отидат при сътрудник, който да удостовери контракта, което е възможно от закона да се прави в отвън регламентираното ни работно време, и се откри при справката от нотариуса съществуване на такова обвързване, договорката се усложнява. При прехвърлянето на благосъстоятелност за МПС всичко се случва в действително време в адвокатските фирми ни. Чрез осведомителната системата на Нотариалната камара, която има директна връзка със системата на КАТ, до момента в който сте още в адвокатската фирма на нотариуса, директно след подписването на контракта от страните и нотариуса, в действително време се записва смяната на собствеността. По отношение на недвижимите парцели е по-различно. Там има период от време, в което би трябвало, да го кажем се обработят докумените, откакто страните и нотариуса са подписали нотариалния акт и собствеността е минала,  преди акта да се впише в регистрите и книгите на съответната Служба по вписванията и се обявява по отношение на всички трети лица.

Сега от една страна клиенти и брокери се радват, че отпаднаха едни заявления за легализация, само че би трябвало да се регистрира, че не отпада условието хората, които са прехвърлители или учредители на права върху недвижими парцели или МПС, да нямат отговорности към страната и общините, с цел да бъдат правилни при сключването на договорката. Национална агенция за приходите са се постарали да създадат електронната си система, тъй че във всеки един миг да можете да ревизирате това, което касае ваши обществени отговорности и да погасите същите. Това може да стане освен на място в офисите на Национална агенция за приходите, само че и по банков път или посредством портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. А, в случай че към този момент обществен реализатор Ви търси, с цел да събира обществени отговорности по насилствен ред, малко евентуално е да не сте наясно с това събитие. Затова, бъдете правилни към евентуалните си контрагенти и уредете тези Ваши отговорности навреме.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР