Ето какво още каза той: Защо се наложи промяна на

...
Ето какво още каза той: Защо се наложи промяна на
Коментари Харесай

Адв. Хаджигенов пред Фрог: Мутрите да не се успокояват. Битката ни с тях не е приключила. Умиране има, отърване няма

Ето какво още сподели той:

Защо се наложи смяна на името на парламентарната ви група от „ Изправи се! Мутри вън “ на „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “?

Защото мутрите ги поприключихме – не дефинитивно, несъмнено. Това ще продължи дълго време, само че в този момент би трябвало да дадем концепция за бъдеще, за развиване и за съграждане на нещо ново. Нека обаче не се успокояват, че борбата с мутрите е завършила. Не е и ние идваме, с цел да е ясно, че няма мърдане. Умиране има, отърване няма.

Провеждахте ли към този момент диалози с „ ИТН “?

Не, не сме. Евентуално може би такива диалози ще се случат след утрешния ден. Миналата седмица бях задоволително безапелационен – диалози на мрачно и на закрито не вършим.

Какви са упованията Ви преди старта на 46-тото Народното събрание?

Мечтая, изключително новите политици, да стартират да мислят незабавно и то в по-широк мащаб. Никой от нас не е в Парламента, с цел да прави нещо на дребно. Трябва да създадем каквото и както би трябвало и по опция с който би трябвало.

Като правист и юрист, съгласно Вас, има ли задоволителни учредения вътрешният министър Бойко Рашков да желае оставката на основния прокурор Иван Гешев?

Всъщност има премного. Използваното съображение пред Висшия правосъден съвет е уронване престижа на правосъдната власт, за което има пре-пре-предостатъчно доказателства. На процедура всяко едно медийно изказване на Иван Гешев е независимо съображение за предварително преустановяване на мандата му. Нека да не забравяме, че той към този момент не е обвинен. И това ще стане, само че не в този момент. Така че не се постанова да събираме доказателства за виновност и осъществяване на закононарушения, въпреки че има задоволително данни и за това, което е независимо съображение още веднъж за предварително преустановяване на мандата му.

Според вас, още веднъж в качеството Ви на правист, толкоз ли е мъчно да бъде махнат Гешев, колкото настояват от „ ИТН “?

„ ИТН “ явно нямат ясна визия. Аз не споделям, че е елементарно. Последните няколко години по тематиката „ Иван Гешев “ свидетелстват, че основният прокурор се маха пъклен мъчно. Всъщност аз поставих неистови старания да смъква Цацаров в продължение на целия му мандат – несполучливо. Тоест, за разлика от „ ИТН “, аз имам много добра визия и това, което е належащо да свалим Гешев, са наложителни 121 гласа в Народното събрание. С такова болшинство до една година освен ще свалим Гешев, само че и ще създадем най-малко промени без да пипаме Конституцията– във Висшия правосъден съвет, в Закона за правосъдната власт. Иван Гешев е просто началото. Оттук нататък би трябвало да създадем смяната такава, че да няма значение кой ще бъде отпред на прокуратурата. Който и да бъде той, ще би трябвало да следва разпоредбите, които ние ще зададем.

След началото на 46-тото Народно заседание вниманието ви ще бъде ориентирано главно към основния прокурор и неговото премахване?

Да обобщим главния ни приоритет с една дума– правораздаване. Това е повода, заради която първото нещо, което на следващия ден ще внеса в деловодството на Народното събрание, е искане за чуване на вътрешния министър Бойко Рашков и правосъдния му сътрудник Янаки Стоилов по тематиката „ Иван Гешев “. Също по този начин ще бъдат импортирани законопроекти за НСО, с цел да се приключи практиката на слугинаж на тази работа към политиците с парите на данъкоплатците, както и за връщане на Бюрото за протекция на основните прокурор към министерството на правораздаването, тъй като сега то е като персонална защита на Гешев. Тези неща ще бъдат първите, които ще внесем. Естествено ще продължим работата си и по линия на Комисията за следствие на полицейското принуждение на митингите предходната година и противозаконните подслушвания. Всичко е написано и готово. Минава клетвата и аз съм в деловодството.

Въпросите зададе Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР