Ето че времето за София Филм Фест 2023 все повече

...
Ето че времето за София Филм Фест 2023 все повече
Коментари Харесай

5 големи международни филма от София Филм Фест

Ето че времето за София Филм Фест 2023 от ден на ден наближава, което значи, че е време да се приготвим за качествено кино.
 София Филм Фест 2023, “Адам Ондра: До краен лимит “, “Йонас Дайхман – Да преминеш границата “, “Извън релсите “ и филмите от програмата “Екстрийм ”
Три кино лентата, претъпкани с адреналин

“Екстрийм ” по три на София Филм Фест

От 16 до 31 март (в София до 9 април) ще можем да гледаме както български, по този начин и интернационалните, документални и късометражни филми. Прожекциите обичайно ще се излъчват в киносалони, като в това време специфична селекция от филми ще бъде онлайн на Neterra.tv/plus. Ето кои са петте интернационалните кино лентата, които привлякоха вниманието ни тази година.

" Тар "

Филмът споделя историята на Лидия Тар, считана за един от най-великите живи композитори и диригенти и първата жена музикален шеф на огромен немски оркестър. В " Тар " можем да чуем доста класическа музика, както и да забележим превъзходното осъществяване на актрисата в основната роля Кейт Бланшет, която e номинирана за Оскар.

" Сценарият е написан за една актриса - Кейт Бланшет. Ако тя беше отказала, филмът в никакъв случай нямаше да види бял свят. Това не е изненада нито за киноманите, нито за феновете. В края на краищата, тя е извънреден гений ", споделя режисьорът Тод Фийлд.

" Под слънцето "

Действието се развива през в края на 90-те години на предишния век, когато Софи (Франческа Корио) и татко ѝ Калъм (Пол Мескал) са на отмора в Турция. Въпреки сложното начало, ваканцията би трябвало да е самодоволство. Отвсякъде звучи " Макарена ", топлият въздух е кондензиран с аромат на слънцезащитен крем, а Софи снима всичко със своята видеокамера. Не след дълго във фасадата, която Калъм се пробва да поддържа, с цел да обезпечи на Софи идеалната отмора, стартират да се появяват пукнатини.

Филмът е режисиран от Шарлът Уелс, която печели премия BAFTA за дебют, а артистът в основната роля Пол Мескал пък е номиниран за Оскар.

" Империя на светлината "

Филмът на режисьора Сам Мендес е по едно и също време хубав носталгичен взор към магията на киното и изненадващо безмилостен разбор на действителността на психологичните болести. Историята ни показва шефката Хилари и нейните сътрудници, които приготвят своя кинотеатър на крайбрежната улица за локалната премиера на " Огнените колесници ". В западналия град се надига крайнодясно придвижване и на открито вилнеят бръснати глави. Приветливият нов чиновник Стивън се сприятелява със затрупаната с проблеми Хилари. Връзката им обаче се оказва колкото затрогваща, толкоз и сърцераздирателна.

Филмът е номиниран за Оскар за кинематографичната работа на Роджър Дийкинс, а в основните функции са Оливия Колман, Майкъл Уорд, Колин Фърт, Тоби Джоунс, Моника Долан, Том Брук.

" Часът на Армагедон "

Този филм ни връща през 1980 година в " Куийнс ". Там, на фона на настъпващите съществени социално-политически промени, е проследен животът на шестокласника Пол Граф (Банкс Репета), който мечтае да стане художник. Пол се сприятелява със съученика си Джони (Джейлин Уеб), набелязан безмилостно от учителката им расистка. Освен това се опълчва от ден на ден на родителите си, за които финансовият триумф и асимилацията са от жизненоважно значение за еврейско-американската еднаквост на фамилията. Пол обаче се усеща най-сигурно с добродушния си дядо (Антъни Хопкинс), чийто житейски опит го е дарил с неподправено съчувствие.

Режисьор и сценарист на кино лентата е Джеймс Грей, който има номинация за " Златна палма " от фестивала в Кан. В основните функции са Ан Хатауей, Джеръми Стронг, Антъни Хопкинс, Банкс Репета, Джейлин Уеб

" Шампанско! "

Филмът на френския режисьор Никола Вание споделя за приятелите Жан (Франсоа-Ксавие Демасон), Патрик (Стефан Де Гроот), Йоана (Силви Тестю), Роман (Елза Зилберщайн) и Гийом (Ерик Елмоснино), които се познават от повече от 30 години. Един уикенд остарялата тайфа се събира още веднъж в Шампан, с цел да отпразнува ергенското празненство на Патрик. Отседнали във винарско имение, те не подозират, че към тях ще се причисли и Кристин, младата и красива бъдеща младоженка. Скоро непредвидената и нежелана гостенка всява ужас измежду групата. Сред превъзходните лозя изплуват неща, неизказани с години, а на повърхността излизат несъвместими персонални сметки. Във фима ни чакат доста смях, обич и сълзи, както и отговорът на въпроса дали остарялото другарство ще оцелее.
 София Филм Фест 2023, “Клондайк “, “Киевският развой “, “Граница на солидарността “ и филмите, отдадени на войната
3 значими кино лентата за войната в Украйна, които да гледаме на кино

Част от София Филм Фест

София Филм Фест е от 16 до 31 март, а цялата стратегия е.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР