Етиопия е бедна, слабо развита аграрна държава в източна Африка,

...
Етиопия е бедна, слабо развита аграрна държава в източна Африка,
Коментари Харесай

Единствената африканска държава, която никога не е била европейска колония

Етиопия е бедна, едва развита земеделска страна в източна Африка, само че е втората по население на континента с над 110 млн. души. Подобно на доста други поданици на Черния континент, в продължение на доста епохи етиопците са живели в сложни, цялостни с несъгласия обществени и политически условия. Изненадващо, за стотици години на битие Етиопия в никакъв случай не е била ничия колония, за разлика от другите африкански територии.

Как етиопците съумяха да защитят своята самостоятелност по време на колониалните завоевания?

Етиопия с гръм и тропот, само че въпреки всичко сполучливо отблъсква две колониални нашествия - на Англия и Италия. Освен това етиопците са публично приети за единствения африкански народ, който освен можа да завоюва войната, само че и да получи обезщетение от Италия, написа zen.yandex.
 Снимка 340810
Първи опит за завземане на Абисиния : Война та против Англия (1867 - 1868)

Първи опит за завземане на Абисиния е подхванат от Обединеното кралство. Причината за нападението се оказва тривиална: британците изпращат дипломатическа задача при император Теодорос II, с цел да наложат явно неравностойни политически и търговски връзки. В същото време дипломатите се държали обидно предизвикателно, което предизвика недалновидният африкански монарх да ги арестува.

През същия месец на територията на Етиопия дебаркират 13 000 бойци от англо-индийските войски под командването на военачалник Робърт Напиер, които си сложили формалната цел да освободят английските пандизчии.

При безусловно неравностойни условия, отстъпващи на англичаните по подготовка и въоръжение, етиопците губят редица основни борби и губят столицата си Мекдала. Крал Теодорос, не искайки да се съобщи жив на врага, се самоубива.

Британците обаче не съумяват да удържат триумфа. В многомилионната страна избухва националноосвободителна война, финансовите загуби на Англия доближават 8,5 милиона лири стерлинги. Задържането на района стана прекомерно скъпо и британците напуснали Етиопия. Бесен от открадната победа, генера Напиер изравнява Мекдала със земята.

Война та против Италия (1894 - 1896)

В края на 19-ти век Италия, закъсняла за колониалното разделяне на света, се пробва да навакса изгубеното време с една едва развита, само че гъсто обитаема страна като Етиопия.

Този път обаче Абисиния била подкрепена от Русия и Франция. Французите дали на етиопците оръжие на заем, руснаците изпратили военни експерти, съвременна артилерия и оръдия на етиопците гратис. Африканците се почувствали уверени и първи нападат италианската колония в Еритрея.

Етиопската войска отстъпвала на италианските агресори по професионализъм, само че ги превъзхождали по бройка и организация на доставките. Последният фактор изиграва решаваща роля в спора. Освен това италианците не били подготвени да водят опустошителна война в името на далечни колонии.

С дипломатическата поддръжка на Русия в Адис Абеба е подписан кротичък контракт. Италия се отхвърли от колониални искания и дори заплаща отплата.
 Снимка 585273
Източник:

Формално Етиопия е окупиран а от италианските войски през 1936 година

Формално Етиопия въпреки всичко е окупирана от италианските войски през 1936 година. Абисиния, Еритрея и Италианска Сомалия бяха обединени в една колония - Италианска Източна Африка.

Но в действителност Рим не съумява да вземе страната под надзор. До освобождението си от британците през 1941 година партизанската война не стихва в Етиопия, доста територии не се подчиняват на новото държавно управление. Размирният район се оказва неблагоприятен за режима на Бенито Мусолини.

Какво разреши на етиопците да запазят своята самостоятелност?

В исторически проект етиопската просвета е доста друга от другите африкански цивилизации. Тук, започвайки от 4 век, господства християнството - неговият източен клон, комбинация от монофизитство с православие. Заедно с религията, комплицирана система на държавна администрация, централизирано духовенство, основите на правосъдната система и други нововъведения от Средновековието са дошили от Европа в района.

Освен това етиопците не са били в покрайнините на света. Те търгуват с византийците, а по-късно с османците и португалците. В страната, въпреки и изостанала, се появяват обсадни оръжия, огнестрелни оръжия и други военни новости. Страната се оказа по-модерна от другите райони на Черна Африка.
 Снимка 585270
Източник:

И най-после, доникъде на 19 век Абисиния е едва централизирана страна, нейните райони са единствено официално обединени. Император Теодорос II и неговият наследник Менелик II поставят завършек на това: с твърда ръка те подчиняват всички феодали и потушиха протести, направиха редица промени, трансформираха данъчната система и създадават постоянна войска.

Още през 1870 година Етиопия е централизирана мощ с професионална войска

Британците и италианците не можеха да осъществят разрушителни военни акции против тях. Освен това Русия и Франция имаха свои лични визии за района. И до момента в който европейските велики сили се карат, Етиопия остана непокорена. И даже да беше за известно време окупирана през 1936 година, страната бързо съумя да се отърве от нашествениците.
 Снимка 508583
Източник:

За страдание по-нататъшната орис на страната се оказа сложна. Оказа се, че с твърда ръка можеш да управляваш за малко. Веднага след освобождението през 1941 година в целия район започнаха да пламват въстания и протести, императорът просто нямаше време да ги потуши с армията. Държавата също по този начин се нуждаеше от пари и целият държавен бюджет отиваше за бойците. След стопански неуспехи и няколко цивилен войни, Етиопия запада.

Нито уповаването на Съединените щати, нито съдействието със Съюз на съветските социалистически републики помогнаха на етиопците да успокоят страната и да възстановят стопанската система. Сушите от 70-те и 80-те години утежниха обстановката и доведоха до ужасяващ апетит: от него са наранени тежко 6,5 милиона души.

Както и преди 30 години и в този момент Етиопия е във война. Досега се водят борби сред централната власт и районите и не се знае по кое време най-сетне ще настъпи мир в района. Съдбата на страната не е лека.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР