Етимологията на думата граал“ прави невъзможно разпознаването на конкретен съд,

...
Етимологията на думата граал“ прави невъзможно разпознаването на конкретен съд,
Коментари Харесай

Свещеният Граал – мит или реалност?

Етимологията на думата „ граал “ прави невероятно разпознаването на съответен съд, който може да е употребен от Христос на вечерята. Граал значи съд, чаша или купа, направена от глина, дърво или метал.

 

Историята за Тайната вечеря и потреблението на Свещения Граал или както е прочут в библейските текстове – потир, е съществена за християнската черква и сходни съдове се употребяват при предоставяне на причестяване и до момента. С появяването на иконографията Граалът се трансформира в дребна чаша, като нормално се изобразява от дърво.

 

Съществуването на Свещения Граал е една от огромните загадки на историята, като до ден сегашен съществува дискусия дали той е същински, или мит.

 

Артур и Пърсивал

 

Свещеният Граал е в основата на доста митове за крал Артур. Според тях чашата дава безконечен живот. Тя се пази от Краля на риболовците в тайния Замък на Граала.

 

Мистериозен граал се появява за първи път в „ Пърсивал, историята на Граала “ – сантиментална приказка, написана към 1190 година Горе-долу по същото време този съд се загатва в религиозни текстове и е посочен като последната чаша на Христос на Тайната вечеря. Така Свещеният Граал остава вечно обвързван с библейските текстове.

 

Текст от VII в. сл. Хр. загатва появяването на Граала в храм покрай Ерусалим.

 

В съвремието два артефакта се показват като евентуален Свещен Граал – „ Санто Чализ “, чаша, която се съхранява в катедралата във Валенсия. Другият е плоска паница от зелено стъкло, която се съхранява в катедралата на Генуа.

 

Граалът от Валенсия

 

„ Най-известният потир “ – по този начин папа Бенедикт XVI разказва посоченият за Свещен Граал във Валенсия.

Чашата е направена от тъмно-червен камък и има две извити дръжки. Висока е към 9 см. В долната си част има надпис на арабски. Граалът от Валенсия се загатва за първи път в архива на църквата през 1134 година като „ съдът, в който Христос, Господ наш, остави кръвта си “.

 

През 1982 година папа Йоан Павел II държи меса с този потир във Валенсия през ноември. Тогава папата споделя за съда, че е „ очевидец на възнесението Господне “.

 

През 2006 година Граалът от Валенсия се употребява и от папа Бенедикт XVI за меса.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР